x

Kako bi ostala zdrava i elastična: Hidrirajte kožu svaki dan

Stručnjaci savjetuju hidraciju kože svake večeri, odmah nakon pranja.

Zdrava koža zahtijeva pravilnu i svakodnevnu njegu, a hidracija je u tome ključna. Osim iznutra, kožu je potrebno hidrirati i izvana kako bi ostala zdrava i elastična. Kako biste zadržali svježinu kože i njenu hidraciju, pratite nekoliko pravila stručnjaka, tokom cijele godine.


Održavanje vlage

Hidrirajte kožu svaki dan - Stvorite svakodnevnu rutinu njege kože i držite je se, pazeći da hidracija bude prioritet. Stručnjaci savjetuju hidraciju kože svake večeri, odmah nakon pranja. U hladnijim mjesecima koristite bogate hidratantne kreme koje će zaštititi kožu od suhoće uzrokovane hladnim vjetrom. U toplijim mjesecima koristite svjetlije formule ili serume.

Hidrirajte kožu odmah nakon pranja - Kako biste kožu održali mekanom, odmah nakon pranja, dok je još vlažna, nanesite hidratantnu kremu, a ako koristite serume ili esencije, najprije nanesite njih. Za kraj ne zaboravite i na kremu za sunčanje.

Suhu kožu tretirajte ujutro i navečer - Suha koža može se početi guliti i svrbjeti, a može doći i do pucanja ili krvarenja. Najbolji način da se riješite suhe kože je korištenje hidratantnih krema čiji sastojci pomažu u njenom održavanju i obnavljanju.

Potražite humektante, spojeve koji služe kao sredstva za zadržavanje vlage (kao što su urea i glicerin), ili emolijense, zbog kojih koža postaje glatka i svilenkasta (kao što su skvalen ili vazelin).

Pomozite i masnoj koži - Koža koja je masna ili sklona aknama također treba hidraciju, jer ako je preskočite, uljne žlijezde osjetit će suhoću i reagirati prekomjernim proizvodnjom ulja. Odaberite laganu formulu, bez ulja, koja ne začepljuje pore, a sadrži blagi piling (salicilna ili glikolna kiselina).


Odumrle ćelije

Još jedan način kako pomoći koži da održi optimalan nivo vlažnosti je redovan piling. Kada je koža dehidrirana, njena sposobnost odbacivanja odumrlih ćelija je oslabljena. Zato joj pomozite uklanjanjem nagomilanih odumrlih ćelija s površine suhim četkanjem tijela ili pilingom. Tako će zdrave ćelije bogate vodom moći lakše „isplivati“ na površinu i hidratantni proizvodi će se lakše upiti.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.