x

Kako spriječiti naviku bacanja stvari kod male djece

Da bi spriječili navike, poput bacanja stvari kod male djece, potrebno je znati postaviti se na pravi način i poduzeti određene radnje.

U suprotnom riskirate da neke neugodne navike postanu djetetova karakterna crta.

Taktike kako spriječiti bacanja stvari kod male djece

Razmisliti o isprobavanju sljedećih prijedloga:

Perspektiva:

Mala djeca mogu imati valjane razloge za bacanje predmeta i bitno ih je razumjeti. Promatrajte kada tj. u kojima situacija vaše dijete obično baca predmete. I što time želi reći. Na primjer, malo dijete može bacati stvari da pokaže da je gladno. Ili da je prošlo vrijeme za spavanje, a nije stavljeno u krevet. Pozabavite se temeljnim uzrokom i neizravno možete zaustaviti djetetovu naviku bacanja stvari.

L

Objasnite posljedice:

Naučite dijete uzroku i posljedici bacanja predmeta koji nisu predviđeni za bacanje. Koristite jednostavan jezik i ljubazan ton da prenesete kako se predmeti mogu razbiti i ne funkcionirati ispravno ako ih se baci.


Postavite pravila:

Kad god dijete baci igračku, oduzmite i spremite je na neko vrijeme. Postavite pravilo da svaki put kada dijete nešto baci, predmet će biti oduzet. Ovom tehnikom dijete će shvatiti da je bacanje stvari neprihvatljivo ponašanje.

Dajte opcije:

Pružite alternative kada se čini da dijete ima potrebu bacati predmete ili kada želi eksperimentirati uzrok i posljedicu. To može biti od pomoći maloj djeci koja često bacaju predmete iz znatiželje. Možete ponuditi predmete kao lopta ili frizbi. Također će pomoći djetetu da razlikuje predmete koji su namijenjeni za bacanje od onih koji nisu.

Pohvalite ih kada postupe dobro:

Ako se igraju s igračkom, a da je ne bacaju, možete reći: “Sjajno je što je više ne bacaš”. Ili “ti si dobar dječak/djevojčica koji ne baca igračku, i stalo mu je do nje”. Pohvaljivanje lijepog ponašanja potiče dijete da ga ponavlja.


Učite ga konstruktivnim načinima izražavanja:

Naučite svoje dijete riječima i postupcima da izrazi svoje emocije. Recite im da ako imaju problem ili se osjećaju frustrirano, uvijek mogu upotrijebiti riječi umjesto da bacaju stvari.

Budite smireni i sigurni kada reagirate:

Dijete će razumjeti jezik ljubavi više nego jezik ljutnje. Ako ne možete kontrolirati svoj bijes, odvojite malo vremena za tišinu i razgovarajte sa svojim mališanom kasnije. Pretjerana sila i ljutnja mogu potaknuti malo dijete na napad bijesa i agresivnije bacanje predmeta.

Naučite ga ponašanju za stolom:

Ako vaše dijete ima naviku bacati hranu, naučite ga lijepom ponašanju za stolom. Neka mala djeca sklona su bacati hranu kad su sita. Upoznajte svog mališana s pristojnim riječima ili gestama kojima bi mogli komunicirati da su siti umjesto da bacaju hranu kako bi ubili vrijeme za stolom.

Strpljenje, empatija i dosljednost su ono što trebate da biste prekinuli ili stvorili naviku kod djece. Pobrinite se učvrstite odgovarajuće ponašanje kroz redovitu praksu.


(Zadovoljna.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.