x

ZAČINSKO BILJE

Kako tokom vrućih ljetnih mjeseci zadržati opojni miris i okus omiljenog bosiljka

Bez obzira na to jeste li ga sami uzgajali ili ste ga kupili, nemojte dopustiti da istruhne u frižideru ili da ga zanemarite na prozorskoj klupici

Sparni ljetni dani neke će asocirati na godišnji odmor proveden na moru, neke na djetinjstvo uz zvuk kamiona sa sladoledom, neke na iznenadne grmljavinske oluje - doduše, ne kao one protekle sedmice, a neke na opojni miris svježeg bosiljka. No, ako ne znate kako očuvati omiljeno začinsko bilje poput bosiljka, ni nostalgični miris neće biti dugotrajan.

U teglicama

Iako se teglice s bosiljkom mogu kupiti tokom cijele godine u raznim trgovinama, njegova je sezona upravo u ljetnim mjesecima, kad je najbolje vrijeme za njegovu konzumaciju. Bez obzira na to jeste li ga sami uzgajali ili ste ga kupili, nemojte dopustiti da istruhne ufrižideru ili da ga zanemarite poput banana za koje obećavate sami sebi da ćete ih iskoristiti za banana bread.

Kako, dakle, skladištiti svježe začinsko bilje, a da u njemu možete uživati u narednim sedmicama bez brige da će istruhnuti?

Za pohranjivanje većine nježnog začinskog bilja, poput kopra ili peršuna, ako ste uvjereni da ćete ga potrošiti u roku od dan ili dva, postupak je prilično sličan: isperite ga hladnom vodom te osušite ili upotrijebite salatnu zdjelu za "centrifugu" kako biste se riješili viška vode. Bilje stavite na vlažnjikav papir, a zatim u silikonsku ili plastičnu vrećicu. Čuvajte u frižideru najviše do tri dana, baš kao što biste i zelenu salatu.

Međutim, bosiljak je iznimka. Niska temperatura u frižideru njegove zelene listiće može pretvoriti u crne i kašaste.

Najbolji način da bosiljak ostane svjež je da odrežete krajeve stabljika kao što biste to radili s buketom cvijeća, a zatim narezani bosiljak stavite u staklenu teglu, visoku vazu ili čašu vode. Lagano ga pokrijte plastičnom vrećicom i držite na sobnoj temperaturi u zasjenjenom uglu kuhinjskog pulta, mijenjajući vodu svaka dva dana.

Nadohvat ruke

Poput cvijeća, stabljike bosiljka trajat će od pet dana do više od sedam dana, sa svježim listovima koji su uvijek nadohvat ruke.

Usput, možete naići na bezbroj različitih metoda kako sačuvati okus svježeg bosiljka pomoću zamrzivača: uliven u posude za kockice leda, umotan u vrećice za zamrzavanje... Iako bosiljak tehnički možete zamrznuti, imajte na umu da, jednom kada se zamrzne, gubi svoju živopisnu zelenu boju, svjež okus i nježnu teksturu.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.