x

S ASPEKTA MEDICINE

Koje doba dana je najbolje vrijeme za kafu

Adenozin je neurotransmiter čiji nivo raste kada se probudimo

Kafa neposredno poslije buđenja neće nam uvijek dati potrebnu energiju i budnost. Naučnici tvrde da je bolje da malo pričekamo i prvu jutarnju kafu popijemo dva sata kasnije.

I pored raznih pokušaja da umanjimo osjećaj umora tokom dana, dobar san i dalje je najbolji način da osiguramo tijelu dovoljno energije i da se ujutro brzo razbudimo.

Šta je adenozin

Dr. Endru Hubermen (Andrew D. Huberman) je neurolog i saradnik na Stanford University School of Medicine, koji tvrdi da kafa uspijeva da nas razbudi zbog reakcije s adenozinom.

Adenozin je neurotransmiter čiji nivo raste kada se probudimo. Što smo duže budni, u našem tijelu se akumulira više adenozina i povećava osjećaj pospanosti.

Kofein blokira adenozinske receptore u mozgu i može, samo na kratke staze, da nas oslobodi osjećaja umora. Drugim riječima, kafa nas neće nikada dobro razbuditi ako smo nedovoljno spavali.

Kafa će nakratko umanjiti osjećaj umora i pospanosti

Tokom dana ćelije i tkiva sagorijevaju energiju u obliku molekula adenozin trifosfat, ova molekula se troši kada radimo, razmišljamo ili jednostavno sjedimo, a ćelije kao nusproizvod stvaraju adenozin.

Kofein je hemijski sličan adenozinu i blokira adenozinske receptore, sve ima za posljedicu da kofein na neko vrijeme suzbija potrebu za snom, pa se poslije šoljice kafe osjećamo budnije i s više energije.

Ipak i za to vrijeme adenozin se akumulira, a kada nestane utjecaj kofeina, ponovo nam se spava.

- Kafa nas neće osloboditi osjećaja umora i pospanosti ako nismo dovoljno spavali, samo će odložiti potrebu za snom na kratko vrijeme - objašnjava dr. Hubermen.

Zašto je bolje kafu popiti dva sata poslije buđenja

Kada se probudimo, i pored toga što se osjećamo pospano, nivoi adenozina su najniži. Zato je bolje pričekati 1,5 do dva sata pa potom popiti prvu kafu.

Na taj način ćemo omogućiti tijelu da se prirodno razbudi i dozvoliti adenozinu da malo počne da raste, objašnjava dr. Hubermen.

Ukoliko smo jako pospani, doktor savjetuje da neposredno po buđenju popijemo čašu vode, prošetamo, izađemo na zrak i izložimo se djelovanju sunčeve svjetlosti.

U međuvremenu doći će od akumulacije adenozina i kafa će proizvesti uočljiviji osjećaj budnosti. Dr. Hubermen smatra da ćemo, ako odložimo za malo kasnije jutarnju kafu, imati više energije sredinom dana kada smo najaktivniji.

Na ovaj način postići ćemo najjači osjećaj budnosti. Dr. Hubermen navodi da su osobe koje su na ovaj način konzumirale kafu kasnije imale i kvalitetniji san i više energije u toku dana, piše eklinika.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.