x

VISOK NIVO KOFEINA

Koje su moguće posljedice konzumiranja energetskih pića tokom trudnoće

Energetska pića su popularna jer navodno okrepljuju i poboljšavaju koncentraciju. Međutim, trudnicama i dojiljama se savjetuje da ih ne konzumiraju zbog mogućih negativnih posljedica.

Kada ste trudni, posteljica koja raste u maternici opskrbljuje bebu hranom i kisikom putem pupčane vrpce. Hranjive tvari koje konzumirate "prenose" se i bebi, uključujući sastojke u energetskim napicima. Neka istraživanja na životinjama otkrila su negativne učinke uzrokovane redovnim konzumiranjem ove vrste napitaka.

Trudne ženke miševa svakodnevno su konzumirale male količine energetskog pića. Utvrđeno je da su novorođeni miševi imali oksidativni stres, ozljede tkiva i promjene u ponašanju, uključujući anksioznost. Zaključeno je da se ovo treba tretirati kao ozbiljan zdravstveni problem koji zaslužuje pažnju, piše Verywell Family.


Istraživači itekako zagovaraju suzdržavanje od unosa energetskih napitaka tokom trudnoće. Podsjećaju da svaka ambalaža sadrži oznaku na kojoj piše: "Ne preporučuje se djeci, osobama osjetljivim na kofein, trudnicama ili dojiljama."

Emily Mitchell, nutricionistica iz Centra za fetalnu medicinu (Center for Fetal Medicine), kazala je:


"Energetska pića se ne preporučuju jer sadrže visok nivo kofeina. Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration) ne reguliše ova pića jer spadaju u kategoriju dodataka prehrani. Spomenuti dodaci nisu regulisani i mogu sadržavati sastojke koji nisu navedeni na ambalaži."

Također mogu sadržavati taurin, karnitin, inozitol, ginko i mlijeko čička, a još uvijek nije utvrđeno jesu li sigurni za trudnice. Ginseng, još jedan sastojak koji se često sadrže, isto tako može imati negativne posljedice.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.