x

Konflikt i zašto ga ne treba izbjegavati u vezama

Prema iskustvu mnogih terapeuta specijaliziranih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzročnik nevjere. Radi se o – izbjegavanju konflikta.

Mnogi od nas držat će u sebi sve svoje osjećaje, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osjećaja pod tepih u želji da izbjegnemo raspravu ili svađu radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi predbacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umjesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevjere. Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može spriječiti preljub, a prije tog razgovora sami sebi moramo postaviti sljedeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podijeliti s partnerom?

2. Zašto se bojim podijeliti to s njim?

3. Šta zapravo trebam od njega, a ignorišem to?

4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvijek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga se ne smijemo bojati niti ga izbjegavati jer zahvaljujući njemu obje strane često dobiju priliku saznati koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga pak izbjegavamo, lako dolazi do zamjeranja i problema.

Ugledni psiholog John Gottman, profesor na univerzitetu Washington i osnivač instituta Gottman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza. Taj negativan osjećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem puno je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vrijedite manje.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.