x

MUNDOBASKET 2023.

Košarkaši Njemačke pobijedili Srbiju i postali prvaci svijeta

"Orlovi" su se uspjeli vratiti iz zaostatka, ali u neizvjesnoj završnici su se bolje snašli Nijemci


Košarkaši Njemačke postali su novi svjetski prvaci nakon što su u finalu Mundobasketa savladali selekciju Srbije rezultatom 81:77.

Sjajna utakmica kakva dolikuje finalu. U prvom poluvremenu se igralo koš za koš. I jedni i drugi su pogađali iz svih pozicija i bio je to pravi revolveraški obračun. Na odmor se otišlo s rezultatom 47:47.

U nastavku su se zategnule odbrane. Nijemci su u trećoj dionici napravili veliku razliku +12 (22:10). U posljednjoj dionici „Orlovi“ su se pokušali vratiti, u nekoliko navrata su bili na četiri poena zaostatka, ali u pojedinim trenucima su bili i brzopleti.

Aleksa Avramović je bio briljantan u posljednjoj četvrtini, ali nedostajala mu je podrška saigrača. Srbija je stigla i na tri poena zaostatka, Marko Gudurić je imao otvorenu trojku ali nije pogodio.

Kada je bilo najteže loptu je uzeo Denis Šreder i sve pogađao, te odveo svoju Njemačku do svjetske krune prvi put u historiji.


Kod Nijemaca je briljirao Denis Šreder sa 28 poena, 19 je ubacio Franc Vagner, a 12 je dodao Johanes Fojtman.

Najraspoloženiji kod Srbije je bio sjajni Aleksa Avramović sa 21 ubačajem, četiri manje je dodao Bogdan Bogdanović, dvocifren je bio i Filip Petrušev (10).

Zanimljivo, Njemačka je do titule svjetskog prvaka došla bez ijednog poraza na ovom Mundobasketu.


Vrijedi istaći i da su "Orlovi" i Svetislav Pešić u nekoliko navrata bili nezadovoljni sudijskim odlukama, ali titula prvaka svijeta ide u ruke Nijemaca.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.