x

Krzamak: Najčešće obolijevaju djeca predškolskog uzrasta

Bolest karakterizira kataralna upala dišnih puteva, konjunktivitis, osip po koži i sluznici obraza - enantem i Koplikove pjege .

Krzamak (morbili) je akutna, vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom ospica. Izvor infekcije je samo bolestan čovjek, a prenosi se kapljičnim putem u kontaktu s bolesnom osobom.

Ospice su dječija bolest, a najviše obolijevaju djeca predškolskog uzrasta. Novorođenčad i dojenčad do 6 mjeseci života ne obolijevaju od ospica jer su zaštićena majčinim, transplacentarno prenesenim specifičnim antitijelima. Ako majka nije preboljela ospice, može oboljeti i novorođenče. Do uvođenja vakcinacije protiv morbila sredinom prošlog stoljeća to je bila bolest od koje su u dječijoj dobi obolijevala gotovo sva djeca. Nakon uvođenja vakcinacije protiv krzamaka obolijevanje među vakcinisanim populacijama se znatno smanjilo i javlja se isključivo kod nevakcinisane djece, navode stručnjaci.

Bolest karakterizira kataralna upala dišnih puteva, konjunktivitis, osip po koži i sluznici obraza – enantem i Koplikove pjege. Inkubacija traje 10 do 12 dana. Bolest počinje povišenom temperaturom, malaksalošću, gubitkom apetita i simptomima od dišnog sistema: hunjavica, grlobolja, kašalj, suzenje i pečenje u očima. Temperatura i simptomi kataralnog stadija se pojačavaju, a četvrtog ili petog dana bolesti se javlja karakterističan osip (egzantemski ili osipni stadij bolesti).

Jedan do dva dana prije pojave osipa po koži javljaju se po sluznici ždrijela i obraza mrljast enantem i Koplikove pjege. U vrijeme izbijanja osipa po koži temperatura je visoka od 39 do 40 stepeni Celzijevih, a kataralni simptomi su najjače izraženi. Osip se javlja prvo iza ušiju i na čelu i u toku sljedećih dan-dva se proširi po čitavom tijelu. Nakon izbijanja osipa temperatura pada na normalu, a kataralni simptomi brzo prolaze. Osip nakon 3-4 dana postepeno blijedi i gubi se.

Liječenje nekompliciranih morbila je simptomatsko. Dijete treba boraviti u lagano zamračenoj sobi, gdje će se osjećati bolje zbog konjunktivitisa i fotofobije. Treba davati sredstva za snižavanje temperature, sredstva protiv kašlja, dosta tečnosti te treba mirovati.

Morbili su visokozarazna bolest koja se brzo širi. Bolest može imati različit tok, od srednje izraženih simptoma bolesti, težih oblika s ozbiljnim komplikacijama i može imati i smrtni ishod. Jedina mjera za sprečavanje obolijevanja, komplikacija kod oboljelih i smrtni ishodi i sprečavanje epidemija je vakcinacija.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.