x

Lamborghini bi ove godine mogao da plasira 10.000 automobila

​Lamborghini bi ove godine prvi put mogao da proda 10.000 automobila, kaže izvršni direktor Stefan Vinkelman, pošto je ovaj proizvođač prijavio rast profita i prihoda u prvoj polovini 2023.

Tačnije, Lamborghini je u prvih šest mjeseci 2023. prodao 5.341 automobil, što je 4.9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Sjedinjene Države su bile njihovo najveće pojedinačno tržište, sa 1.625 isporuka.

Vinkelman je dodao da nije bilo lako napraviti prognoze zbog neizvjesnosti na tržištu, uključujući i sirovine, ali je dodao da je prodaja 10.000 automobila ove godine "izvodljiv cilj".

"To nije nešto što smo u obavezi da postignemo, ali je važno da pokažemo kakvo je zdravlje kompanije i kolika je volja (klijenata) da kupuju naše automobile", rekao je Vinkelman.

Podržan uspjehom svog SUV-a Urus, Lamborghini je posljednjih godina proširio svoju proizvodnju, oslanjajući se na solidnu potražnju bogatih ljubitelja automobila.

Lamborghini je 2022. isporučio rekordnih 9.233 automobila, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na takođe rekordnu 2021. godinu.

Najprodavaniji model ove marke je Urus, koji je prošle godine ostvario 5.367 isporuka (rast od 7 odsto).

U prvoj polovini 2023., prihodi Lamborghinija su porasli 6.7 odsto na 1.42 milijarde evra, a operativni prihodi su porasli za 7.2 odsto na rekordnih 456 miliona evra, saopštila je kompanija.

Lamborghini ulaže 1.9 milijardi evra do 2027. godine u prelazak na hibridne i električne automobile, ali se očekuju dalja ulaganja.

Kompanija planira da lansira svoj prvi potpuno električni model 2028. godine, nakon čega slijedi električna verzija Urusa, prenosi "AutoBlog".

"Ono što je važno je da budemo tamo u pravo vrijeme, kada znamo da smo najbolji i kada je tržište spremno", rekao je Vinkelman. On je dodao da je upotreba takozvanih e-goriva opcija, ali sve odluke o mogućim modelima na e-gorivo za narednu deceniju zavisiće od buduće regulative u različitim dijelovima svijeta, ne samo u Evropi, rekao je Vinkelman.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.