x

Lamborghini Miura P400 SV vrijedi milione

Jedan od rijetkih i najcjenjenijih automobila, Lamborghini Miura P400 SV, spreman je za aukciju, a očekivana cijena je između 3,5 i 4,25 miliona evra.


Lamborghini Miura P400 SV, po mnogima najlegendarniji model ovog proizvođača automobila, privlači pažnju svijeta automobila kako se priprema za aukciju narednog mjeseca.

Ovo vozilo nije običan automobil – to je jedan od samo 150 proizvedenih primjeraka P400 SV modela, od čega je ovaj specifičan model još interesantniji zbog nekoliko specifičnosti.

Predstavljen davne 1971. godine, ovaj Miura deli mnoge komponente sa svojim "rođacima", ali ono što ga izdvaja od mase su njegova tehnološka poboljšanja. Uz podešen rad bregaste osovine svog 3,9-litarskog atmosferskog V12 motora i dodatak Weber karburatora, Miura P400 SV ponosno isporučuje 380 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Ovaj model je jedan od 96 primjeraka s podijeljenim karterom, što znači da mjenjač ima zaseban sistem podmazivanja, nezavisno od motora.

Ali tehničke specifikacije nisu jedino što ovu Miuru čini posebnom. Njegova jedinstvena Tahitian plava boja, u kombinaciji sa zlatnim felnama, čini ga pravim magnetom za oči. Restauracija, koju je vodio poznati italijanski specijalista Cremonini Garrozzeria, donijela je ovom automobilu sjaj svojih najboljih dana, čineći ga skoro identičnim onome kako je izgledao kada je izašao iz Lamborghinijeve fabrike 1972. godine.

Osim toga, postoji nešto u vezi sa istorijatom ovog automobila što ga čini još privlačnijim. Vlasnik je čuvao ovu dragocjenost čak 38 godina, prešavši manje od 80.000 kilometara.

Za sve entuzijaste automobila i kolekcionare, ovo je prilika koja se ne propušta. Očekuje se da će njegova aukcijska cijena dostići sumu između 3,5 i 4,25 miliona evra, što je odraz njegove rijetkosti, istorijskog značaja i besprekornog stanja.

(Telegraf.rs)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.