x

U SARAJEVU

Lamija Alihodžić osvojila bronzanu medalju na Svjetskom tekvando prvenstvu za kadete

U polufinalnom meču zaustavljena je od predstavnice Irana koja je kasnije postala prvakinja svijeta


Lamija Alihodžić osvojila je bronzanu medalju za Bosnu i Hercegovinu posljednjeg dana Svjetskog tekvando prvenstva za kadete u Sarajevu.

Predstavnica naše zemlje je u kategoriji žena preko 176 cm osvojila prvu medalju u olimpijskom tekvando sportu i tako ispisala historiju u kategoriji kadeta na ovom nivou takmičenja.

Predstavnica Bosne i Hercegovine bila je slobodna u prvom kolu voljom žrijeba, a u četvrtfinalu je slavila u meču sa predstavnicom Italije rezultatom 2:0. U polufinalnom meču zaustavljena je od predstavnice Irana koja je kasnije postala prvakinja svijeta.

600 takmičara

Danas je uspješno okončano četverodnevno takmičenje na kojem je učestvovalo više od 600 takmičara iz 73 zemlje. U Sarajevu je boravilo više od 1.000 gostiju, a svi prisutni imali su riječi hvale za organizaciju i kvalitet takmičenja.

U kategorijama muškaraca do 176 cm zlato je osvojio Gabriele Rosato (Italija), srebreni je bio Eftimios Iliadis (Grčka), a bronzani Kazbulat Kazančev (AIN) i Natavat Bunčang (Tajland). U kategorijama žena do 176 cm zlatom se okitila Vanja Rankov (Srbija), drugo mjesto zauzela je Ajla Jalili (Iran), a treća mjesta zauzela su Pola Vasilevska (SAD) i Klara Uglješić (Hrvatska).

Kod žena preko 176 cm osim Alihodžić, bronzu je osvojila Niele Vroeg (Holandija), srebrena je bila Akon Bak (Australija), a zlatna Hana Zarinkamar (Iran).

Najveće takmičenje TS BiH

Kategorija muškaraca do 180 cm pripala je Akhađon Mukhtorovu (Uzbekistan) koji je bio zlatni, srebrom se okitio Nolhan Rosemond (Francuska), dok su bronzane medalje osvojili Leonardo Angel (Australija) i Džošua Alade (SAD). U najvećim visinskim kategorijama kod muškaraca, preko 180 cm, zlatni je bio Mohammad Hosein Taghipur (Iran), Nikita Gubanov (AIN) bio je srebreni, Ivan Lysenko (Španija) bio je bronzani, kao i Ramazan Rasulov (AIN).

U ukupnom poretku kod muškaraca prvo mjesto osvojila je reprezentacija Kazahstana, drugo mjesto zauzeo je Uzbekistan, treća je bila Italija, četvrta Južna Koreja, a peto mjesto pripalo je Iranu. Kod žena je najdominantnija bila reprezentacija Irana, drugo mjesto zauzela je Južna Koreja, treća je bila reprezentacija Kazahstana, četvrta reprezentacija Hrvatske, a peto mjesto pripalo je reprezentaciji Italije.

Nakon uspješnog završetka do sada najvećeg takmičenja u organizaciji Tekvando saveza Bosne i Hercegovine, u naredna tri dana biće održan još jedan internacionalni turnir, G1 Bosnia and Herzegovina Open, na kojem se očekuje učešće gotovo 500 takmičara, saopćeno je iz Tekvando saveza BiH.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.