x

tragedija

Lavina usmrtila planinara na planini Prenj, riječ je o Radetu Šimiću, pripadniku Oružanih snaga BiH!

Lavina koja se jutros pokrenula na Prenju usmrtila je pripadnika Oružanih snaga BiH Radeta Šimića (1990.), potvrdio je za Klix.ba bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković.

Šimić je završio Ekonomski fakultet u Tuzli s najboljim prosjekom, a nakon završenih studija posvetio se radu u Oružanim snagama BiH, gdje je radio kao kontrolor i časnik za materijalno finansijske poslove.

Tokom jednogodišnje Osnovne vojne izobrazbe napisao je knjigu o svom putovanju kroz Južnu Ameriku. Bio je zaljubljenik u putovanja i uživao je boraveći u prirodi, a planinarenje je bilo njegova najveća ljubav.


Podsjetimo, Isaković je u kratkom razgovoru za Klix.ba istakao kako je planinar poginuo nakon što ga je lavina bacila niz stijenu.

Njegovo tijelo trenutno se nalazi na vrlo nepristupačnom terenu, a ekipe Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) i Civilne zaštite su pokrenule akciju spašavanja.


"Upravo sam dobio informaciju da je uslijed udara od stijenu poginuo. Njegovo tijelo se nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Apelujem na ministra sigurnosti Selmu Cikotića i ministra odbrane Sifeta Podžića da angažuju helikopter kako bismo tijelo što prije sklonili iz snijega. Na terenu su ekipe Gorske službe spašavanja, angažovana je i Civilna zaštita, radimo sve kako bismo što prije završili akciju", rekao je Isaković.

Planinar koji je danas bio na Prenju sa Šimićem se osjeća dobro i aktivno učestvuje u akciji izvlačenja tijela.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.