x

Lordstown Motors podnio zahtjev za bankrot

Američki Lordstown Motors, proizvođač potpuno električnog pikapa Endurance, podnio je zahtjev za bankrot prema Poglavlju 11 i traži novog vlasnika, saopštila je kompanija.

Američki EV startap je podnio i tužbu protiv svog glavnog investitora Foxconna, tvrdeći da je ta tehnološka kompanija počinila prevaru i da nije dosljedno ispunila svoje komercijalne i finansijske obaveze.

Prošle nedjelje je objavljena i vijest da je bivši izvršni direktor i osnivač Lordstown Motorsa, Stiven Barns, prodao sve svoje preostale akcije u EV startapu u tri odvojene transakcije između maja i juna.

Prije toga, firma sa sjedištem u Ohaju koja posluje u bivšoj fabrici General Motorsa navela je da razmatra tužbu protiv tajvanskog investitora nakon što je navodno obustavio kupovinu dodatnih akcija u iznosu od otprilike 47 miliona dolara, što je moglo da spriječi proizvođača električnih vozila da potone.

Bez dodatnog kapitala, Lordstown je prošlog mjeseca očekivao da će prekinuti proizvodnju Endurancea "u bliskoj budućnosti" i bankrot je vidio kao najgori scenario. Sada se taj scenario ostvario.

U sudskom podnesku protiv Hon Hai Technology Groupe (uključujući njenu filijalu Foxconn Ventures), Lordstown kaže da investitor "nije imao namjeru da ispuni svoje obaveze, posebno u pogledu nove platforme za razvoj vozila".

Kao dio sporazuma između Lordstowna i Foxconna, američki startap je dobio investiciju od oko 50 miliona dolara od planiranih ukupno 170 miliona dolara, što je kompaniji dalo prijeko potreban kapital i pomoglo tajvanskoj tehnološkoj firmi da se uspostavi kao proizvođač automobila. Foxconn je platio dodatnih 230 miliona dolara Lordstownu da kupi bivšu GM fabriku u kojoj je radio, gdje je planirao da pravi električni pickup Endurance.

Proizvodnja Lordstown Endurance vozila je počela u trećem kvartalu 2022. godine, ali je privremeno zaustavljena u prvom kvartalu 2023. zbog problema u vezi sa dobavljačima. Proizvodnja je ponovo počela veoma slabim tempom u aprilu, ali je na kraju kompanija navodno isporučila samo šest vozila ove godine i proizvela ukupno 31 jedinicu, prenosi "AutoBlog".



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.