x

ŠPANSKA DESTINACIJA

Madrid razmišlja o uvođenju novog turističkog poreza

Uprkos tome, nije otkrila iznos koji planiraju naplatiti posjetiocima ako se mjera uvede

Madrid bi mogao postati posljednja španska destinacija koja je uvela porez za sve turiste jer je bivša ministrica turizma Rejes Maroto, koja se takmiči za gradonačelnicu, rekla da planira nametnuti strožija pravila ako bude izabrana.

Prema riječima Marotove, budući da glavni grad privlači milione posjetilaca svake godine, više je nego potrebno uvesti turističku taksu koja bi pomogla u kontroli prekomjernog turizma. Međutim, takav potez nisu pozdravili hotelijeri, prenosi SchengenVisaInfo.

Boravišna taksa

Čim je Maroto objavila svoje planove u vezi s turističkom taksom, toj se ideji usprotivilo Udruženje madridskih hotelijera, rekavši da će taj porez direktno naštetiti sektoru, ali i posjetiocima.

S druge strane, Maroto je kazala kako “turistička taksa ne mora biti samo porez”. Umjesto toga, naglasila je da boravišna taksa mora biti porez koji preokreće turističku industriju grada. Uprkos tome, nije otkrila iznos koji planiraju naplatiti posjetiocima ako se mjera uvede.

Porez na kapital

Ovo nije prvi put da vlasti raspravljaju o turističkoj taksi za Madrid. Porez na kapital prvi put je predložen 2015., a potom i 2018. Ali mjera nikada nije uvedena.

Dok Madrid tek treba donijeti odluku o turističkoj taksi, nekoliko španskih regija već zahtjeva od turista da plate dodatni iznos.

Barselona od 2012. zahtjeva od svih posjetilaca da plaćaju dodatnu naknadu uz regionalnu turističku taksu.

Naknada koju Barselona naplaćuje za cilj ima da pomogne gradu u borbi protiv prekomjernog turizma, a zavisi o vrsti smještaja u kojem posjetioci odluče odsjesti.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.