x

Mallorca: Ostrvo sa hiljadu lica

Prelijepo, kristalno čisto tirkizno more, kilometri rajske obale sa "svilenim" bijelim pijeskom kojim se gazi kao po najfinijem tepihu, bajkovite uvale, lagune i pećine i ljetovališta na obali dugoj 550 kilometara pružaju sve za ljeto koje se pamti.

Boraviti na Majorci, najvećem ostrvu Balearskog arhipelaga, jednom od dragulja Španije, bilo kada tokom godine, znači proći kroz historiju kao u kakvom historijskom spektaklu, ali ljetovati na jednom od najljepših ostrva Mediterana znači imati idealnu kombinaciju, kakva se samo poželjeti može.

Prelijepo, kristalno čisto tirkizno more, kilometri rajske obale sa "svilenim" bijelim pijeskom kojim se gazi kao po najfinijem tepihu, bajkovite uvale, lagune i pećine i ljetovališta na obali dugoj 550 kilometara pružaju sve za ljeto koje se pamti. A Španci, zapravo Majorkanci, uz ljepote koje im je priroda dala, znaju formulu uspješnog turizma, jer je on u ekspanziji od sredine prošlog vijeka.


Tri stotine sunčanih dana, fascinantna priroda, gradovi i mjesta kao naslikani, idilična sela i najmoderniji klubovi i kafei, ljubazno stanovništvo, temperamentni ljudi i ritmovi ljeta i muzike, zavodljivi ukusi hrane i sangrije, sve je to tek početak spiska u korist Majorke.

Na preko 80 prelijepih plaža, srećom, nije nametnut urbani duh i gradska šminka. I, također srećom, tim plažama ne gazduju ni luksuzni hoteli, ni zakupci, već su one opšte dobro.


Tako se najnormalnije može dogoditi da se sunčate ili kupate pored neke svjetske zvijezde, poznate face sa naslovnih strana, ili da ispijate neko hladno piće u kafeima, a obavezno poznatu špansku kafu sa ledom. Ne propustite da je probate.

Ovdje sve ima svoj ritam - sunce koje kasno zalazi, vrelina koju razbija proljatni vjetar, zaslužan da čak ni u julu i augustu ne morate biti pod klimom. 


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.