x

objesio se u plasteniku

Mama, ja neću preživjeti sutrašnji dan: Dramatična poruka Gorana (19), koji je sebi oduzeo život zbog maltretiranja komšija i policije!

Potresna vijest o samoub.stvu mladog humanitarca Gorana Karanovića uznemirila je javnost u čitavom regionu. Naime, 19-godišnjak iz Prnjavora u BiH, kako se saznaje, više nije mogao da izdrži prijetnje komšija, policije i inspekcije da će mu oduzeti pse koje je brižno čuvao od smrti i gladi te se u četvrtak objesio.

Prijetnje komšija

Vijest o ovoj tragediji uveliko se dijeli na društvenim mrežama, a sama organizacija za zaštitu životinja iz Banja Luke “Wag Wag”, sa kojom je mladić sarađivao, potvrdila je to na svom Facebook profilu, dok su za Blic objasnili kako je do same tragedije došlo, šta joj je sve prethodilo, kao i šta je bio okidač koji je naveo mladog Gorana da se odluči na ovakav tragičan potez.

– Goran Karanović je bio mladić od 19 godina. Sarađivali smo sa njim tako što je Goran obezbjeđivao smještaj svim potrebnim psima, dok smo mu mi pomagali oko hrane i svih drugih propratnih stvari, jer se mi prvenstveno bavimo edukacijom.


U svom dvorištu je imao oko 50 pasa, a problem je nastao kada su njegove komšije počele da mu prijete policijom i inspekcijom, i da se žale na buku, iako ničega sličnog nije bilo.

On je životinje čuvao u svom dvorištu na selu, prve komšije nisu jako blizu njemu, životinje nisu stvarale problem, a najviše je cjelokupna situacija smetala komšiji iz Austrije koji je ovdje dolazio dva puta godišnje, i koji je od njega podosta udaljen – objašnjava za Blic Anđela Španović, predsjednica udruženja “Wag Wag“.


Kako ona navodi, Goran je svoje pse čuvao do udomljavanja. Lijepo se brinuo o njima i sve je bilo legalno, jer zakonom nije propisano koliko životinja u svom dvorištu možete čuvati, dok je i sama registracija smještaja uskoro trebalo da bude privedena kraju, a što je Goranu također bilo jako bitno.

– Mi smo mu dosta pomogli i oko registracije pomenutog smještaja za životinje i trebalo je da prođe još 14-15 dana pa da cjelokupna stvar sa papirologijom i dokumentacijom bude gotova. Međutim, policija i inspekcija su konstantno dolazili kod Karanovića na vrata i stvarali mu pritisak.


Okidač koji je doveo do samoub.stva je Goranova mladost i to što nije shvatao kako ne postoji način da se bez sudskog naloga oduzima imovina. Njegova majka me je pozvala i javila potresne vijesti – da se Goran objesio u plasteniku, a dan pred navodno oduzimanje njegovih pasa od strane inspekcije – govori dalje potresena predsjednica udruženja.

Veze jače od zakona

Kako predsjednica udruženja ističe, ništa nije nagovještavalo da će se Goran na kraju odlučiti za takav tragičan korak, barem kada je sa njom razgovarao, dok je svojoj majci večer pred samoub.stvo kazao: “Mama, ja neću preživjeti sutrašnji dan.”


– Goran se ubio prekjuče naveče. Bilo je kasno. Roditelji i porodica su jako potreseni i ne vjeruju šta ih je snašlo. On je inače živio sa sestrom, ocem i majkom. Komšije koje, kako se priča, imaju veze u policiji, nisu mu dale mira i pokazalo se još jednom da su takve veze jače od zakona – ističe predsjednica udruženja.

Da je maltretiranje od strane komšija koje je mladić doživljavao već više mjeseci bilo neizdrživo, govori i to da su prije mjesec i po pucali na Gorana, a nakon čega su prošli nekažnjeno.

– Komšije su prije mjesec i po dana pucale ptičarkom na Gorana. On ih je prijavio, ali to nije dobilo nikakav epilog. Zakon se na Gogiju mogao izgleda prekršiti – zaključuje Anđela Španović za Blic.


Kada je riječ o psima koji su sada ostali bez svog staratelja, predsjednica naglašava kako će svi oni biti udomljeni, te da već rade na tome.

Humanitarac velikog srca

– Oni su zlotvori, mog su Gorana otjerali u smrt, zbog njih je moj mali anđeo digao ruku na sebe – rekla je jučer za Srpskainfo Zora Karanović iz sela Štivor kod Prnjavora, Goranova majka.

– On je imao 15 svojih pasa, ostali su bili sa ulice. Dešavalo se da ih se skupi i po 50, sve njih je on hranio, liječio i čuvao, bez ikakve materijale koristi, iz čiste ljubavi. Od svog novca im je kupovao lijekove i hranu – priča neutješna majka.


Kaže da su mu u tom plemenitom poslu pomagali neki dobri ljudi, ali da je bilo i onih drugih, kojima je smetalo kad pas zalaje.

Pokušavali su ga reanimirati

Neutješna majka je i pronašla Gorana obješenog u plasteniku.

Pokušavali su ga reanimirati, komšinica Snježana mu je sve vrijeme, dok nije stigla hitna, davala vještačko disanje i masirala srce, ali Goranu nije bilo pomoći.

Kad su stigli, ljekari su konstatirali smrt.

.

.

.

Izvor: Blic

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.