x

Marija Šerifović otkrila čiji je DNK malog Marija i šta piše u njegovim dokumentima: "Svaki njegov mali atom koji dolazi iz mamine DNK je moj"

Marija Šerifović je dobila bebu uz pomoć surogat majke. Pop zvijezda je godinama maštala o tome da u naručju drži svoje dijete i san se konačno ostvario.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

U drugom dijelu ekskluzivne ispovesti Marije Šerifović za "Blic" pop zvezda govori o odnosu sa surogat majkom koja je iznijela trudnoću sa njenim sinom Mariom, otkriva šta će pisati u dokumentima njenog djeteta i objašnjava kako izgleda ovaj izazovan proces kroz koji je prolazila.

Kada ste prvi put otišli u Los Anđeles da započnete proces?


- Uh… Pa dugo je trajao moj proces odlučivanja. Ali kada sam prvi put presekla i rekla to je to, odmah je sve ostalo nekako išlo samo od sebe… Ima tu dosta pomoći i Onog odozgo - kaže Marija Šerifović, jedina srpska pobednica na Evroviziji.

Ovaj proces je velika nepoznanica za ljude u Srbiji. Možete li da približite našim čitaocima svoje iskustvo - kako je izgledao vaš put od odluke da budete majka do Mariovog dolaska na svet?

Neophodno je da se informišete, da okupite oko sebe prave ljude, iskrene i stručne. Bez želje da pojednostavljujem, jer je postupak zahtevan i emotivno i administrativno, ipak nije nemoguć. Na prvom mestu, važno je da pravno regulišete sve na vreme. Nakon toga dođe medicinski deo, terapije, vađenje jajnih ćelija, njihov transfer, zatim dobra agencija koja zastupa prava surogat majki i lekar koji prati trudnoću. Dugačak put, ali kada postoji velika želja, uvek postoji i način. Ogromna želja da nekome pružim svu ovu ljubav koju posedujem... Bezrezervno... To je na prvom mestu.


Ono što sve zanima je svakako ko je otac deteta. Da li je njegov identitet uopšte bitan, da li ste ga vi izabrali i da li on u budućnosti igra bilo kakvu ulogu u Mariovom životu?


- Zbog ugovora o privatnosti ne mogu sa vama da delim sve informacije, ali ono što mogu da kažem jeste da će Mario, kada dođe vreme, o tome znati sve.


Vi ste u dokumentima upisani kao jedini Mariov roditelj?


- Baš tako. Ja sam njegova biološka majka i u dokumentima sam upisana kao jedini roditelj.

Da otklonimo nedoumice, vi ste u genetskom smislu Mariova majka i zakon Republike Srbije vas prepoznaje kao majku?


- I u genetskom, i u administrativnom i u svakom drugom smislu ja sam Mariova majka, svaki njegov mali atom koji dolazi iz majčinog DNK je moj.


Da li liči na vas?


Pa još je jako mali da bih mogla da procenim. Ima vremena za to.


Kakav je bio vaš odnos sa surogat majkom, da li ste tokom trudnoće bili u kontaktu?

To je žena koja je pomogla da se ispuni moja najveća životna želja. Imale smo najbliži mogući odnos, čule se svakodnevno, zajedno prolazile kroz sve izazove trudnoće, zajedno išle na preglede..

NAJČITANIJA VIJEST:

Marija Šerifović progovorila o ocu svog sina: Otkrila sve detalje Mariovog rođenja

Pitanje koje će se sigurno postavljati je zašto se niste odlučili za vantelesnu oplodnju i sami izneli trudnoću?


- Kao što sam malopre i rekla. Pre nego što sam se odlučila za surogat materinstvo, više puta sam pokušala da iznesem trudnoću i nisam u tome uspela, na moju veliku žalost. Zaista ne želim javno da objašnjavam medicinske razloge za to, ali surogat materinstvo je konačno bio moj jedini izbor.

Organizacije koje se bave pravima žena, poput Autonomnog ženskog centra, surogat majčinstvo označavaju kao eksploataciju socijalno ugroženih žena i bile su eksplicitno protiv legalizacije surogata u Srbiji kada je najavljen novi prednacrt građanskog zakonika 2019. godine koji bi to omogućio. Šta vi kažete na to?


- Ne poznajem dovoljno zakonodavstvo da bih o tome mogla da govorim. Mogu samo da govorim iz pozicije žene koja je oduvek želela i znala da želi da bude majka. Mogu da govorim o hiljadama pregleda, o hiljadama analiza, o svim neprospavanim noćima u kojima sam maštala o ovom danu, o trenutku kada gledam svoje dete dok spava. Lično sam prošla, a i poznajem mnogo žena koje prolaze kroz izazove začeća i održavanja trudnoće i znam svaki sekund tog osećaja i znam da mnoge od njih sada tačno znaju kako sam se osećala. Surogat majke nisu nužno socijalno ugrožene žene u uređenim društvima. Verujem da se u nekim zemljama žene na taj način zloupotrebljavaju i iskorišćavaju. Ali klinika na kojoj se rodio Mario je zvanična ustanova, koja veoma vodi računa o svim zdravstvenim i psihološkim aspektima surogat majki. Surogat majkama je na raspolaganju stalna psihološka podrška, kompletna medicinska nega, sve do nutricionista i masera. Dok se nisam uverila da je to zaista tako, nikad ne bih pristala na ceo postupak, bez obzira na lične želje.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Blic.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.