x

Međunarodna agencija za energiju kaže da su fosilnim gorivima definitivno odbrojani dani

Zahvaljujući napretku u proizvodnji zelene energije i rastu električnih vozila, potražnja za naftom, gasom i ugljem će se smanjiti prije 2030. godine, prema novim projekcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA).


Tijelo, koje finansira Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, prethodno je predvidjelo da će proizvodnja industrije fosilnih goriva dostići vrhunac 2030, ali je sada se to pomjerilo nazad u ovu deceniju kao rezultat vladinih napora i globalnih događaja, prema IEA-i.

"Samo na bazi današnjih postavki politika vlada širom svijeta - čak i bez ikakvih novih klimatskih politika - potražnja za svakim od tri fosilna goriva će dostići vrhunac u narednim godinama", napisao je Fatih Birol iz IAE-a u autorskom tekstu za Financial Times, a prenosi Jutarnji.hr.

"Ovo je prvi put da je vidljiv vrhunac potražnje za svakim gorivom u ovoj deceniji - ranije nego što su mnogi ljudi očekivali". Tvrdi da rast vetroelektrana i solarne energije, presušivanje ulaganja u ugalj iz Kine prema obnovljivim izvorima i nuklearnoj energiji te rast električnih vozila širom svijeta ukazuje na brzo približavanje kraju rasta potražnje za fosilnim gorivima.

Osim toga, ruska invazija na Ukrajinu je podstakla mnoge evropske sile da ulažu u alternativne izvore energije, uključujući obnovljive. Sve to sugeriše da se bliži kraj “zlatnog doba” i da bi ulaganja u fosilna goriva trebalo da uspore.

(Jutarnji.hr/Autoblog.rs)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.