x

NOVI SELEKTOR BIH

Meho Kodro: Cilj je odlazak na Evropsko prvenstvo, volio bih da se vrati kult reprezentacije

Želimo zavisiti od nas samih, imamo šanse i možemo je tražiti za odlazak na Evropsko prvenstvo, kazao je Kodro

Novi selektor reprezentacije BiH Meho Kodro obratio se prisutnima na konferenciji za medije.

- Zahvalio bih se predsjedniku, Misketu (Misimović, op.a), Izvršnom odboru, na povjerenju koje mi je ukazano. Maloprije sam pričao s njima i rekao sam da je ovo velika prilika. Ovo doživljavam na način da sam apsolutno sretan i ponosan što sam selektor, bez obzira na težinu posla koja nas sve zajedno očekuje - započeo je Kodro obraćanje medijima.

Kodro je istakao da ima povjerenje u sebe i svoj stručni štab, kao i u reprezentativce.

- Imam povjerenje u moju kvalitetu. Imam povjerenje u stručni štab i pokušat ćemo napraviti kompetentan stručni štab koji će moći da pomogne da ekipa igra na jedan dobar način i to da nam bude dovljno da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo.

S druge strane, imam povjerenja u reprezentativce, u naše najbolje igrače. Mislim da imamo kvalitet i pravo da se nadamo da možemo, bez obzira na probleme u kojima se nalazimo i bodove koji su bili planirani, izborimo plasman. Mislim da je realno za očekivati - kazao je Kodro.


Glavni cilj je odlazak na Evropsko prvenstvo, napomenuo je Kodro.

- Veliki cilj je odlazak na EP, mali cilj je to da igračima vratimo samopuzdanje koje je poljuljano, te povjerenje javnosti. Nadam se da ćemo mi svi koji činimo Fudbalski savez BiH apsolutno sve učiniti da dođemo do toga cilja - rekao je Kodro.

Značio bi mu i povratak kulta reprezentacije kao što je bio nekad.

- Nemam dilema, volio bih da vratimo kult reprezentacije. Situacija je delikatna. Kad pogledam iz jednog ugla to je motivirajuće za sve nas. Dosta puta smo puta bili sudionici kad protiv velikih ekipa nismo imali šansi, dobro smo izgledali.

Sada očekivanja nisu velika, to može biti motiv igračima. Sve može da se promjeni u naredne dvije, tri utakmice. Prvu utakmicu igramo protiv Lihtenštajna, drugu protiv Islanda, treću protiv Lihtenštajna.

Kada budemo igrali susret protiv Lihtenštajna, Island glavni konkurent za drugu poziciju igra protiv Portugala. Želimo zavisiti od nas samih, to je možda čak i površno kad ovako pričam.

Imamo šanse i možemo je tražiti. Volio bih da svi zajedno vratimo iluziju i mogućnost igrača - kazao je Kodro.


- Nisam se čuo sa igračima, do danas nisam znao da će biti zvanično. Nisam želio ni sa kim da pričam o tom pitanju, malo sam pokrenuo stvari unutar stručnog štaba. Od ovog momenta ću stupiti sa igračima, od danas počinje faza priprema.


Mi nemamo prostora za velike promjene, da li će doći do jednog, dva nova imena, to je sve nafriško. Pratio sam reprezentaciju, glavni naši igrači su tu sa spiska prošlog selektora. Ja ću se otprilike kretati u tim okivirima - rekao je novi selektor "Zmajeva".

- U prvom mandatu sam imao dobro iskustvo. Imao sam dva, tri vrlo dobra razgovora sa Zeljkovićem i Misimovićem, vidim da su stvari dosta jasnije i zrelije. Stekao sam dojam da situacija nije ni izdaleka kao što je bila. Poklopile su nam se vizije, cilj je zajednički. Osjetio sam da smo svi usmjereni prema tom cilju - poručio je Kodro.

Kodro se dotakao i Premijer lige BiH, kao i igrača.

- Ja sam u bh. fudbalu bio prije 7, 8 godina. Znam kakvo je stanje bilo, sada je organizacijski na nivou. Kvalitetnih igrača u našoj ligi ima. Mi ćemo ih pratiti. Nemam ja problem pozvati igrača iz naše lige ako zasluži - zaključio je Kodro.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.