x

Moderni vrtić sa tradicionalnim vrijednostima

Žao mi je zbog rečenice koju sam čula prije par dana, a glasi ovako: „Današnji vrtići postali su samo skladišta za djecu.“ Koliko ima istine u ovome sami procijenite, ali definitivno će se većina složiti da prostori u kojima djeca predškolskog i nižeg uzrasta provode po 8 sati, i program po kojem rade, nisu na zavidnom nivou.

Jedna grupa, mladih, ambicioznih pedagogica iz Holandije i Bosne i Hercegovine, vođene primjerom holandskog (skandinavskog) načina odgajanja djece, odlučila je da Sarajevu, a kasnije i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine, ponudi sasvim novi pristup i okruženje u kojem će se svako dijete moći razvijati onako kako mu prirodne sklonosti nalažu. Sjetimo se naših bezbrižnih dana djetinjstva, nebitno potičemo li iz ruralne ili gradske sredine, kada smo se izmoreni, mokri, blatnjavi, ali sretni, ispunjeni i zadovoljni, vraćali kućama u sami suton. Niko nas nije zatrpavao „inteligentnim igračkama“ niti upisivao na kurseve za „bildanje mozga“, a opet, većina nas je školovanje nastavila na prestižnim univerzitetima i mnogi žive svoje snove i svojom „pameću“ zarađuju za svoju porodicu. Stres kao stanje u našem rječniku nije postojao. Nismo čuli za hiperaktivnost, niti poremećaj pažnje. Umjesto na glave naših roditelja, penjali smo se na drveće, mijesili blato, skupljali lišće, kamenčiće, radovali se prvim vijesnicima proljeća, vrištali kada bismo sjeli na mravinjak, i jeli krišku hljeba namazanu šećerom ili maslom. Nismo znali šta je plastika, niti su mame bile u potrebi da sakrivaju igračke od nas kako bismo popravili svoje ponašanje. Igračke smo sami kreirali, onako kako smo najbolje znali i umjeli.


Šta smo to postali i šta danas želimo od naše djece?

Upisujemo ih na bezbroj vannastavnih aktivnosti, svjesno im oduzimajući vrijeme za igru i razvoj. Namjerno uz igru pišem i razvoj, jer dijete se razvija i uči kroz igru. Nije važno uopšte da li će sa 5 godina znati čitati, pisati, računati. Važno je da znamo da svoje vrijeme kvalitetno provodi, osmišljavajući samo svoju igru. I eto, nema boljeg načina od razvoja kreativnosti.

Postoje tri oblasti važne za razvoj djeteta do perioda tinejdžerstva, i to su: muzičko, likovno i tjelesno. Koliko su naša djeca zaista zaokupljena aktivnostima u ovim oblastima? Posebno ističem tjelesni odgoj. Djetetu je potrebno što više kretanja, skakanja, penjanja, jer prema nekim istraživanjima, provedenim u SAD-u i Kanadi, ukoliko nedostaje tjelesnih aktivnosti, vrlo lahko može doći do smanjenja dubokih struktura velikog mozga, što opet dovodi do smanjenja kognitivnih sposobnosti. Upravo je ovo bio jedan od motiva da Sarajevo dobije okruženje kakvo zaista pripada djeci.

O čemu se zapravo radi ?

Cilj, ujedno i slogan, vrtića i centra za edukaciju i rekreaciju djece, Kids Village, glasi: „Vratimo djeci prirodu i prirodi djecu.“ Udaljavanje djece od prirode dovelo je do udaljavanja od svega što je zdravo, korisno i ispravno. Program koji će se sprovoditi kao jedan od projekata Edukativnog centra “Lider“ iz Sarajeva, odvijat će se na terenu od 6.500 m2, te će obuhvatati djecu od 3 do 14 godina.

Želja organizatora je da djeca provode vrijeme na čistom zraku, kultivisanoj i uređenoj šumici, voćnjaku, rekrativnom terenu za igru i sport, te u interakciji sa posebno odabranim i vakcinisanim domaćim životinjama. Program akcenat stavlja na igru prirodnim materijalima, kroz pedagogiju Marije Montessori, bez interneta i mobitela.

Isključivo zdrava i organska hrana, koju će djeca imati priliku i sami obrađivati i ubirati u vrtu, bit će glavno jelo i izvor njihovog zdravlja. Domaće mlijeko, te domaći sokovi i poslastice, bit će zastupljeni tokom obroka.

Ovaj centar je, također, jedini u regionu, koji raspolaže Kids hotelom: mogućnošću da djecu ostavite na dnevni i noćni boravak tokom vašeg odsustva. Raspolaže opremljenim spavaonicama za djecu, kuhinjom, dječijom bibliotekom, opservatorijom, laboratorijom i prostorom za kreativni rad.


Aktivnosti u Kids Village-u, će se odvijati u 4 odvojena programa:

*Weekend school – koji jenamijenjen školarcima. Podrazumijeva jedan ili dva dana boravka, organski obrok, te rad u malim grupama do 10-ero djece.

*Kids hotel – usluga čuvanja djece od 2 godine i više za vrijeme roditeljskog putovanja, poslovno ili privatno. Podrazumijeva dnevni i noćni boravak djeteta uz adekvatne aktivnosti s njim, igru, edukaciju prilagođenu uzrastu.

 *Summer school and Winter school – Školice za školarce u trajanju od dvije sedmice u toku ljetnjeg i zimskog raspusta sa aktivnostima prilagođenim vremenu, dobu djece koja ga pohađaju i odluci edukatora.

Za sve programe djeci je obezbijeđen prijevoz.

Sve dodatne info i upis djeteta možete dobiti na facebook stranici Kids Village, Sarajevo ili na meil: [email protected]


(poduzetnice.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.