x

NAJMLAĐA MAMA NA SVIJETU

Mučan slučaj iz 1939.: Lina je imala pet godina kada se porodila

Vlasti su vjerovale da je tragičan slučaj rezultat incesta te su svoje sumnje preusmjerili na Lininog oca Tilburela

Lina Medina iz Perua bila je dijete kada je davne 1939. rodila dječaka, a mučan slučaj do danas je ostao neriješeni misterij.

Zabrinutost se počela javljati kada se Lini, koja je živjela u udaljenom selu u Andama, počela nazirati neobična izraslina na trbuhu. Njeni roditelji su strahovali da ima tumor. U aprilu 1939. majka je Linu odvela u bolnicu, gdje je otkriveno da je u sedmom mjesecu trudnoće.

Preuranjeni pubertet

Samo nekoliko sedmica kasnije, 14. maja, carskim rezom je rodila zdravog sina. Tada je imala pet godina, sedam mjeseci i 21 dan. Dječačić je dobio ime Gerado, po ljekaru koji je vodio Linin krajnje neobičan slučaj.

Kasnije su ljekari otkrili da je Lina imala stanje koje se zove preuranjeni pubertet, poremećaj kod kojeg dijete doživljava pubertet u abnormalno mladoj dobi. Linina majka je rekla da je Lina dobila prvu menstruaciju prije treće godine. Zbog svog rijetkog stanja, Lina je imala razvijeni spolni sistem odraslih već kad je prohodala, što je značilo da je mogla zatrudnjeti u tako mladoj dobi, piše „Unilad“.

Do danas nije otkriven identitet dječakovog oca

No sve je najviše zabrinjavalo ko je zlostavljao dijete. U početku, vlasti su vjerovale da je tragičan slučaj rezultat incesta te su svoje sumnje preusmjerili na Lininog oca Tilburela, koji je uhapšen i optužen za silovanje, ali i ubrzo pušten zbog nedostatka dokaza. Do danas nije otkriven identitet dječakovog oca, odnosno muškarca koji je napao petogodišnju djevojčicu.


Lina se kasnije udala za Raula Jurada, s kojim je dobila sina 1972. Gerardo je poživio do 40. godine, ali je preminuo od bolesti kostiju 1979., samo nekoliko godina nakon što je dobio mlađeg brata.

Različiti izvještaji sugeriraju da Geradu nije rečeno da mu je Lina majka sve dok nije imao 10 godina, jer je prije toga vjerovao da mu je ona sestra. Drugi izvještaji govore o tome koliko je malo pomoći Lina dobila nakon medicinske anomalije koja je šokirala svijet. Linin suprug Raul za „Telegraph India“ rekao je da je Lina živjela u "skučenoj kući u siromašnoj četvrti prepunoj kriminala u Peruu".

Nije jasno je li Lina još živa, ali ostaje zapisana kao najmlađa osoba koja je ikad rodila.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.