x

s lica mjesta

Muslimani danas obilježavaju Ramazanski bajram, pogledajte kako je bilo na namazu u Istiklal džamiji! (Foto)

Muslimani danas obilježavaju jedan od najznačajnijih blagdana - Ramazanski bajram. Obilježava se nakon mjeseca ramazana kao prilike za duhovnu katarzu čovjeka.


Tokom ramazana vjernici su bili obavezani na jednomjesečni post - cjelodnevno ustezanje od hrane i pića, od fizičkih zadovoljstava, te neprimjerenog govora.

Prvog, od tri dana blagdana, u džamijama se klanja Bajram-namaz. Ovog Bajrama početak namaza je bio u 6:02 sati, a ekipa Ekskluzive je prisustovala namazu u Istiklal džamiji. 


Nakon Bajram-namaza, blagdan se obilježava u krugu porodice i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće trpeze. Običaj je da se djeca daruju novcem. Tokom Bajrama, najčešće na prvi dan blagdana, pojedini posjećuju mezarja.


Ovo je drugi Ramazanski bajram koji se obilježava u okolnostima pandemije koronavirusa, što znatno onemogućava posjete porodici i prijateljima.

Sa željom i nadom da će već sljedeći Ramazanski bajram biti obilježen na način kako je to bilo prije pandemije, redakcija Ekskluziva.ba čitateljima islamske vjeroispovijesti čestita Bajram - Bajram Šerif Mubarek Olsun.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.