x

nepropisna obuća

Nacionalni park Cinque Terre u Italiji turistima u japankama naplaćuje kazne do 5.000 eura

Cinque Terre je dio obale na sjeveru Italije dug 12 kilometara u čijem sastavu je pet malih sela: Monterosso al Mare, Vernazzu, Cornigliju, Manarolu i Riomaggiore. Ovaj dio Italije svake godine posjeti skoro tri miliona turista, a lokalne vlasti zabranile su nošenje japanki, sandala i cipela s visokim potpeticama.

Kućice raspoređene po liticama koje se spuštaju u more Cinque Terre čini neodoljivim mjestom, a UNESCO ih je još 1997. godine stavio na popis svjetske baštine.

Uprkos dobronamjernim savjetima lokalnih stanovnika, turisti u ovaj dio Italije dolaze u sandalama, japankama pa čak i cipelama s visokim potepticama. Spasiocima je dosadilo da spašavaju turiste koji neprimjereno obuveni lutaju uskim planinskim stazama koje povezuju ova sela pa su lokalne vlasti uvele kazne zbog kojih će neadekvatno obuveni turisti plaćati kazne u iznosu od 50 do 2.500 eura.


"Turisti misle da su na obali mora, a zapravo su staze iznad sela poput planinskih. Zbog toga smo pokrenuli ovu kampanju", rekao je Patricio Skarpelini, upravnik Nacionalnog parka Cinque Terre.

Cinque Terre je sve popularnija destinacija koja svake godine privlači sve veći broj turista, a u toku je i debata da li je potrebno zatvoriti nekoliko staza ili ograničiti pristup u cilju povećanja sigurnosti.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.