x

Nađa (6) od kad zna za sebe jede mast i hljeb: Živi u kolibi, a podižu je samo baka i djed jer su je oba roditelja napustila! (FOTO)

Nađa Mladenović iz Niša ima šest godina i, kao njeni vršnjaci, krenula je u predškolsko. Za razliku od njih, međutim, ona sa bakom i dekom živi u neuslovnoj kući od socijalne pomoći i minimalne penzije.

Više koliba nego kuća, van grada, među voćnjacima i njivama, bez kupatila, sa najlonima tamo gdje bi trebalo da bude zid, pa vlaga, a na stolu samo osnovne namirnice – svakodnevica je male Nađe. Uz to astma, i baka i deka kao jedino društvo. Ipak, Nađa je sretno dijete.

- Idem u školu, učim. Doručkovala sam mast i hljeb, juče isto mast i hljeb. Volim to da jedem. Ne nedostaje mi ništa, sve imam - kaže Nađa.

Nemaštinu i odsustvo roditelja koji su je odavno napustili nastoje da ublaže sedamdesetogodišnja baka i deka koji se bliži osamdesetoj.


- Ja i suprug jedemo dva obroka, ono drugo sve ostavljamo njoj. Oblačila sam je na buvljaku sa 30, 50 dinara za patike, bluzice, sveske, blokove, sve što njoj treba. Kuća se srušila, stvari istrule od vlage - kaže Slavica Mladenović.

- Sve se može žrtvovati u interesu ovog malog koji nam produžava vijek, ja to znam. Najveći lijek mojoj duši je ona - ističe Svetomir Mladenović.

Kako bi odvela Nađu u školu baka sa štapom prelazi po pet kilometara kroz njive i preko auto-puta i čeka da završi nastavu da bi je vratila kući. Upravo blatnjave gumene čizmice i hljeb i mast za užinu bili su alarm za vaspitačicu.


- Dala sam joj čokoladno mlijeko i iz kuhinje su joj dali džem, ona se zadavila jer je prvi put vidjela čokoladno mlijeko i tu količinu hrane. Obavijestila sam roditelje, direktora, koleginice, i uključili su se - navodi vaspitačica MIlica Marinković.

Skromni, kako vaspitavaju i unuku, baka i deka nisu tražili pomoć, pa se o uslovima u kojima žive saznalo tek kada je Nađa krenula u predškolsko.

- Sada je uspostavljen kontak sa bakom. Izražena je potreba za interventnom pomoći koja će obezbijediti sredstva za adapaciju kuće - navela je Lidija Stanković iz "Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu.


Iako je odziv akciji koju je škola pokrenula iznad očekivanja, jer su već stigli paketi hrane i odjeće, novac, obezbijeđena užina, a javilo se i taksi udruženje koje će je voziti do škole, akcija će, kažu, trajati dok se Nađi ne obezbijede svi uslovi koje imaju njeni vršnjaci, prije svega pristojan krov nad glavom, i nadaju se da će ga dobiti prije zime.

Svi koji žele da pomognu Nađi mogu to učiniti novčanim prilogom na broj računa njene bake Slavice Mladenović 250-3200013151500-64 sa naznakom humanitarna pomoć za Nađu.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Espreso.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.