x

Legendarni košarkaš Bullsa

Najplaćeniji igrači u historiji NBA: Jordan još uvijek ispred svih!

Pandemija koronavirusa je značajno smanjila plate NBA igrača koji ipak nastavljaju da imaju odlična primanja zahvaljujući prodaji TV prava.

Iznos plata igrača određen je stanjem globalnog poslovanja NBA koje je i dalje poprilično zdravo uprkos gubicima nastalim zbog pandemija, odsustvom publike s tribina te troškovima organizacije "balona" za prošlosezonski play-off.

Stephan Curry je produžio ugovor sa Warriorsima za četiri godine i platu od 215 miliona dolara. Chris Paul ostaje sa Sunsima za 120 miliona, a Trae Young u Hawksima za 207 miliona.


Produženjem saradnje sa Mavericksima i Luka Dončić će dobiti preko 200 miliona za pet godina, dok Kawhi Leonard ostaje u Clippersima za 176.3 miliona u narednih pet godina.

Kada bi se kreirala lista najplaćenijih igrača u NBA historiji po sezoni legendarni Michael Jordan bi i dalje bio ispred svih.

U posljednjoj sezoni kao član Chicago Bullsa Jordan je zarađivao 33.1 miliona dolara što je jednako današnjih 55.2 miliona ako se u obzir uzmu inflacija novca i troškovi života.


Tada su Bullsi trošili 61.3 miliona dolara na plate, a sam Jordan je zarađivao više neko ostatak ekipe i bio je sedam puta plaćeniji od ostalih najvećih zvijezda. Toni Kukoč, Ron Harber i Dennis Rodman su zarađivali po 4.5 miliona dolara.

Ukoliko se Jordanova plata uporedi sa današnjim legendarni košarkaš bi sa iznosom od 55.2 miliona bio vodeći na listi ispred Curryja (45.8), Jamesa Hardena (Nets/44.3), Johna Walla (Rockets/44.3), Russela Westbrooka (LA Lakers/44.2).


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.