x

ISTRAŽIVANJE

Naučnici misle da su otkrili uzrok jutarnjih mučnina kod trudnica

Teški oblici jutarnjih mučnina uključuju rizike poput gubitka težine i dehidracije, što može ugroziti majku i nerođeno dijete


Istraživačica Marlena Feizo patila je od mučnina tokom svoje druge trudnoće. Bile su toliko jake da nije mogla jesti i osjećala se slabom zbog neprestanog povraćanja. Ljekari su joj rekli da je to samo u njenoj glavi, piše "Science Alert".

Teški oblici

Gotovo dvije trećine trudnica doživi različite stepene mučnine ili povraćanja u prvom tromjesečju trudnoće, što je poznato kao jutarnje mučnine. Teški oblici jutarnjih mučnina uključuju rizike poput gubitka težine i dehidracije, što može ugroziti majku i nerođeno dijete.

Feizo predvodi tim istraživača koji su sada, nakon desetljeća istraživanja, izdvojili hormon koji djeluje na mozak i uzrokuje povraćanje. Drugim riječima, smatraju ga krivcem za jutarnje mučnine.

Mučnina i povraćanje vrlo su česti u prvom tromjesečju trudnoće, no u oko 2 posto slučajeva, odnosno 1 od 50 trudnoća razvija se najteži oblik poznat kao hiperemeza gravidarum (HG). Upravo je od tog stanja patila Feizo i to iskustvo ju je ohrabrilo da nastaviti tražiti temeljni uzrok problema.

Nekoliko genetskih varijanti

Početkom 2022. ona i njene kolege otkrili su nekoliko genetskih varijanti u genu GDF15 koje su povezali s rizikom od HG-a te su ponudili dokaze koji podržavaju da GDF15 uzrokuje hiperemezu. Poput mnogih drugih proteina, nivoi GDF15 rastu tokom trudnoće, a čini se da su neke žene osjetljivije na njega od drugih.

Feizo i njen tim s "Keck School of Medicine" na Univerzitetu Južne Kalifornije otkrili su da su nivoi GDF15 bili viši u grupi od oko 60 žena s hiperemezom nego u grupi trudnica koje nisu bile toliko pogođene jutarnjim mučninama.

- Sada možemo pouzdano zaključiti da su viši cirkulirajući nivoi GDF15 u majčinoj krvi povezani s povećanim rizikom od HG-a - pišu Feizo i kolege.

Vijest da su naučnici možda otkrili uzrok hiperemeze trebala bi donijeti olakšanje trudnicama iako još nisu razvijeni novi tretmani za to stanje.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.