x

NBA pronašao rješenje za ‘tankiranje’?

NBA liga ozbiljno razmatra mogućnosti kojima bi suzbili pokušaje slabijih momčadi da namjernim gubitkom utakmica poboljšaju svoju poziciju na budućem draftu.

Jedan od ozbiljnijih problema s kojima se oduvijek suočava NBA liga jest tzv. tankiranje, odnosno pokušaji pojedinih momčadi da kapitaliziraju činjenicu i zbog nedostatka kvalitetnih rezultata namjernim porazima poboljšaju svoju poziciju na draftu, posebno u godinama kada je nagrada velika.

Kada su NBA skauti, menadžeri klubova i treneri nedavno dobili priliku uživo pogledati talent mladog Francuza Victora Wembanyame, riječ tankiranje dobilo je jedan sasvim drugačiji smisao. Wembanyama se smatra ‘generacijskim talentom’, odnosno igračem koji dolazi rijetko, a mogao bi doslovno promijeniti budućnost franšize.

Prvi čovjek lige, Adam Silver proteklih je dana u Phoenixu održao nekoliko važnih govora, a jedan se ticao i problema tankiranja.


“Svjesni smo da je to ozbiljan problem i interno smo momčadima poslali poruku kako pratimo što se događa i da ćemo kazniti svaki pokušaj da se namjerno izgube utakmice kako bi se poboljšali izgledi na draftu. No, ne postoji jednostavno rješenje tog problema.”

Silver je spomenuo i nešto iznenađujuće.


“Razmišljali smo o europskom modelu ispadanja iz prve lige. U našem slučaju to bi se odnosilo na to da najgore dvije momčadi ispadnu primjerice u razvojnu G-League, a dvije najbolje iz tog natjecanja stignu do NBA lige. Međutim, jasno jest kako postoji velika razlika u kvaliteti momčadi iz NBA i G-League pa taj aspekt zapravo nije posve realan za ostvariti.”

NBA liga je proteklih godina smanjila izglede najgorih momčadi da baš oni dobiju pravo prvog izbora, međutim mnoge slabe ekipe poput Pacersa, Pistonsa ili Magica svejedno će riskirati ako će dobiti šansu birati nekoga kao što je Wembanyama.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.