x

Ne žurite sa prvim cipelicama za vašeg mališana, evo kada je pravo vrijeme

Bebina stopala su jako osjetljiva, dragocjena i trebamo ih čuvati od prvog dana, odnosno prvog koraka. U stopalu male bebe postoji samo nekoliko kostiju, a potrebno je 18 godina da se razvije svih 26 kostiju koliko ih sadrži stopalo odrasle osobe.

Prve cipelice su jako važne, jer pogrešan odabir može načiniti puno štete. Mnoge tegobe u odraslom dobu zapravo su rezultat pogrešnog odabira prve obuće. Zato, svako malo stopalo zaslužuje udobne cipelice koje pristaju nožici, kako bi što duže i bez poteškoća koračalo kroz život.

Kada kupiti prve cipelice?

Nemojte žuriti. To što beba počinje ustajati i praviti po nekoliko koraka ne znači da treba odmah kupiti cipelice. Zapravo se i ne preporučuje. Najbolje vrijeme za kupovinu prvih cipelica je kada beba prestane širiti prstiće dok korača kako bi održala ravnotežu i kada čvrsto, punim stopalom, dodiruje tlo pri koračanju.

Pri kupovini prvih cipelica (pa i onih kasnije) obratite pažnju da kupite pravi broj. Roditelji imaju tendenciju da kupe koji broj veću obuću jer je dijete brzo preraste. Ali to nemojte činiti dok beba prohodava i još nije savladala u potpunosti vještinu hodanja. Ne samo da će premala ili prevelika (preuska ili preširoka) obuća smetati bebi, nego može rezultirati i nepravilnostima u hodanju koje se kasnije teško isprave. Kupite pravi broj, ali obratite pažnju da u cipelici ostane malo mjesta za razvoj prstića. Obratite pažnju na materijal od kojih je napravljena cipelica. Neka to budu mekani, prirodni materijali u kojima malo stopalo „diše“, jer znojenje može dovesti do pojave gljivica.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.