x

UFC

Neshvaćena umjetnost nokauta u jednom udarcu

Jedan od najuzbudljivijih aspekata MMA kao sporta su nokauti

UFC kao najveća i najpopularnija svjetska promocija borilačkih vještina koja okuplja vrhunske borce iz cijelog svijeta kroz godine priredila je neke od najlegendarnijih momenata u historiji MMA kao sporta.

Jedan od najuzbudljivijih aspekata ovog sporta su nokauti, trenuci kada borac uspije završiti borbu spektakularnim udarcem.

Nokaut sam po sebi nije rijetkost, ali ono što ga čini specijalnim je kada poslije prvog, nije potrebno "skočiti" na protivnika dok je on na podu i nastaviti sa udarcima.

1) Barbozin udarac iz okreta

Edson Barboza, brazilski borac, izveo je jedan od najimpresivnijih nokauta u historiji UFC-a.

U meču protiv Terija Etima (Terry), Barboza je lansirao savršeni kružni udarac s nožnim prstima koji je pogodio Etima ravno u bradu. Etim je pao i ostao bez svijesti nekoliko minuta.


2) Mekgregorov put do zvijezda

Najbrži nokaut u UFC-ovoj historiji dogodio se između Konora Mekgregora (Conora McGregora) i Žosea Alda (Jose).

Nakon samo 13 sekundi borbe, Mekgregor je ispalio lijevi kroše koji je pogodio Alda u bradu i srušio ga na pod. Ovaj nokaut je Mekgregora lansirao u zvjezdane visine i donio mu naslov prvaka perolake kategorije.


3) Evans uspavao legendu

U meču između dvojice legendarnih boraca, Rašad Evans je nokautirao Čaka Lajdela (Chuck Liddell) u drugoj rundi. Lajdel je od samih početaka UFC-a bio jedan od najstrašnijih boraca i nije bilo mnogo boraca koji su ga mogli pobijediti.

Evans je, čini se pomalo i u strahu, izveo spektakularan desni kroše koji je srušio Lajdela i okončao borbu. Ovaj nokaut donio je Evansu naslov prvaka poluteške kategorije.


4) Silva i "Udarac koji se čuo oko svijeta"

Legendarni Anderson Silva, bivši prvak srednje kategorije, izveo je nekoliko nevjerovatnih nokauta za vrijeme svoje karijere. Ipak, onaj na Vitoru Belfortu ostat će upisan u historiju.

Silva je koristio udarac stopalom iz usporene snimke, poznat kao "The Front Kick Heard Round the World", koji je doslovno zaustavio Belforta u njegovom pokušaju napada.


5) Masvidalovo "Leteće koljeno"

Horhe Masvidal (Jorge) je šokirao svijet UFC-a kada je nokautirao Bena Askrena u samo pet sekundi.

Masvidal je pokrenuo napad odmah na početku borbe. Odmah se zatrčao i u skoku koljenom pogodio u glavu Askrena i srušio ga na pod. Ovaj rekordni nokaut je jedan od najbržih u historiji UFC-a.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.