x

Njega kod kuće: Kako da oporavite nokte poslije gel laka?

Nokti i kad smo kod kuće traže pažnju, a evo šta nam savjetuju stručnjaci…

Sigurno je da saloni neće raditi neko vrijeme, zbog čega će neke žene odlučiti da skinu gel lak. Ako to uradite, ovo je pravi trenutak za lak sa kalcijumom, bez obzira kog brenda, pa čak i cjenovnog ranga. Imate ih i u mnogo parfimerija. Predlažem ga zato što hrani nokte, ali da bi dao pun efekat treba ga nanositi sedam dana – sloj preko sloja – a osmog dana sve to skinuti, pa krenuti iz početka.

Za Instagram stranicu Na moj način profesionalna manikirka dala je savjete kako da oporavite nokte dok ste u svom domu.

Evo šta ona poručuje:

– Za tretirane nokte, dakle one koji su turpijani, ne treba koristiti proizvode “8 u 1”, “5 u 1” i slične. Nije stvar do marke, već što ti preparati nisu dobri za nokte koji su, slikovito rečeno, “otvoreni” zbog turpijanja površine. Može se, čak, desiti da naprave udubljenja na noktima ili, slikovito rečeno, da ih “sprže”. Naravno, to ne mora da se desi, jer postoje osobe čija je nokatna ploča vrlo kvalitetna, pa joj skoro ništa ne smeta, ali treba imti u vidu da je bilo i ovakvih slučajeva.

– Budući da nokat ne diše nije mu potreban odmor od laka za nokte, a pogotovo običnog.

– U kućnoj radinosti nikad nemojte turpijom izravnavati površinu nokta. Ako baš želite da ih malo dotjerate, to učinite veoma nježnom “spužva turpijom”, jer njome ne možete skinuti zaštitni film.

– Klasične turpije koristite isključivo za skraćivanje noktiju. Nemojte to raditi makazicama, a pogotovo grickalicom, koja dovodi do pucanja noktiju. Pod pravim uglom, turpijom koja nije gruba, dovedite nokte do dužine koju želite. Ako se pitate koja je turpija optimalna, odaberite onu čija je granulacija 240. Što je manji broj granulata turpija je grublja i obrnuto.

– Zanoktice mogu da se sijeku, uostalom to i sama radim, ali problem je što žene znaju da preteraju, pa naprave rane. Time bakterijama otvaraju put do matriksa tj. korijena nokta, a kad se to desi može doći do ozbiljnih infekcija. Budući da ćemo sada biti kod kuće, dovoljno je poslije pranja ruku, a to i onako stalno radimo, blago potisnuti tu kožicu.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.