x

Zenica

Obilježen Dan šehida: Sjećanje na najbolje sinove BiH!

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 1995. godine, drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH proglašen je Danom šehida. Dan je to sjećanja na sve one, koji su dali živote braneći porodicu, čast i domovinu.

Za područje Medžlisa Islamske zajednice Zenice Dan šehida obilježen je na centralnom Spomen obilježju “Kameni spavač“ u Zenici, kada je položeno cvijeće i proučena fatiha šehidima i poginulim borcima, a potom je upriličena posjeta mezarju na Prašnicama, koju su predvodili predstavnici Medžlisa i institucija, koje s njima u saradnji obilježavaju ovaj Dan. Na mezaristanu Prašnice proučen je Jasini-šerif i dove dušama šehida.

“Ovdje na obilježju Kameni spavač upisana su 924 imena naših šehida, oni nisu poginuli radi svojih porodica i djece, nego za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i njenu odbranu i zato ih se moramo uvijek sjećati”, kaže Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Zenice.

“Ovo je već tradicija duga mnogo godina i nastojimo da sačuvamo sjećanja na sve one koji su dali život za ovu BiH, te Dan šehida da obilježimo na jedan dostojanstven način i odamo im počast”, ističe Tahir Šabić, predsjednik JOB-a „Unije veterana“ Grada Zenice, naglašavajući da ovu tradiciju moramo održati i radi naših pokoljenja i naše omladine.


.

.

.

Pahuljko / zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.