x

Oprez na italijanskim putevima: Ne izlažite se dodatnom trošku (VIDEO)

RIM - Problem naplate putarina na italijanskim auto-putevima nije od juče. 

Na njega je upozorio i evroparlamentarac IDS-a Valter Flego nakon što je gotovo 4.000 građana Hrvatske dobilo kazne zbog navodno neplaćene putarine. Ovog ljeta, međutim, na problem ukazuju i slovenski vozači. Njima naknadno pokušavaju naplatiti putarinu u situaciji u kojoj je na ulazu na auto-put bila podignuta rampa.

Podsjetimo, Flego je Evropskom parlamentu postavio zastupničko pitanje nakon što je kompanija Autostrade per l' Italia (Italijanski auto-putevi) u 2021. hrvatskim građanima poslala 3.996 obavijesti o neplaćanju putarine prilikom vožnje mrežom auto-puteva u Italiji.

Ovaj problem traje već nekoliko godina, a brojni vozači iz Hrvatske tvrde da su uredno platili putarinu gotovinom, a u nekim slučajevima i po nekoliko godina kasnije dobili su obavijest o neplaćanju, sa zahtjevom za plaćanje kazne u iznosu od 80, 100 ili više evra, čemu su pribrojene i kamate.


Iz italijanskih auto-puteva na Flegin su upit odgovorili da u slučajevima u kojima putarina nije plaćena sistem izdaje potvrdu o neplaćanju, na kojoj se navode iznos, način i rokovi za nastavak plaćanja same putarine ili se istovremeno snima fotografija registarske tablice kako bi se koncesionarskim kompanijama omogućila naknadna naplata. Rampa se u takvim situacijama podiže radi bolje protočnosti saobraćaja.

Proteklih sedmica i neki slovenski vozači dobili su račune za korištenje italijanskih auto-puteva. Kako piše "24ur", riječ je o slučajevima u kojima je na ulazu na auto-put bila podignuta rampa, pa su vozači mislili da nije potrebno uzeti papirić potreban za plaćanje auto-puta na izlazu.

Slovenski AMZS stoga je izdao upozorenje vozačima, u kojemu navode da podignuta rampa ni u kojem slučaju ne znači da vozač ne mora platiti putarinu. Vozači uvijek moraju stati i kliknuti veliko crveno dugme na ulazu na auto-put, uprkos tome što je rampa podignuta. Nakon nekoliko sekundi aparat nudi listić koji je vozaču potreban pri izlasku s auto-puta. Ako je rampa podignuta i na izlazu, vozač ipak mora stati i platiti putarinu, dodaje AMZS.

"Kada dođete na naplatnu kućicu, obratite pažnju i pratite znakove koji vas vode do desnog aparata (bijeli znak biglietto), jer žuti znakovi namijenjeni su vozačima koji za plaćanje koriste sistem Telepass. Čak i ako je rampa podignuta, stanite i uzmite kartu. Isto vrijedi na izlaznim naplatnim kućicama - kada stignete, pratite znakove koji vas vode do desnog automata", savjetuje AMZS slovenskim vozačima.

Napomenimo i to da je trošak putarine teško izbjeći, jer rok zastare za naplatu neplaćene putarine u Italiji iznosi 10 godina, prenosi "Tportal".



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.