x

Otkrivamo: Najčešći razlozi nestašluka kod djece

Uvijek postoji razlog za loše ponašanje djece, i kada shvatimo razloge takvog ponašanja lakše ćemo se nositi sa situacijama u kojima se djeca ponašaju nedolično. Ovo su neki od najčešćih razloga:

1. Nedostatak pažnje

Svako ima temeljnu potrebu da bude primijećen. Ako djeca osjećaju da u određenom trenutku ne primaju pažnju, budite sigurni da će pronaći način da je dobiju. I negativna pažnja je bolja od nikakve. Ukoliko ste zaokupljeni nekim drugim poslom u kući, nedolično ponašanje djeteta će vas zasigurno natjerati da prekinete, šta god da ste radili, da biste se obratili djetetu i upozorili ga na loše ponašanje. I eto, u tren oka, dijete je opet dobilo vašu pažnju.

2. Potreba za kontrolom

Osim pažnje, svi mi također imamo temeljnu potrebu za osjećajem moći i kontrole u našim životima. Ako osjećamo da nemamo kontrolu, obično ćemo pronaći način da je uspostavimo. Djeca će reći “ne” kako bi dobila kontrolu, ili će učiniti suprotno od onoga što smo im rekli, opet iz istog razloga. Ako smo uporni, djeca će raspravljati s nama. Tako će ući u borbu za moć. Ako osjete da potpuno upravljamo njihovim životima, pokušat će pronaći način da dobiju osjećaj kontrole.

3. Svađe i loši odnosi u kući

Djeca su vrlo osjetljiva na sve što se događa oko njih. Ako se roditelji često svađaju i raspravljaju pred djecom, te ako u kući postoji napetost, djeca će takve emocije upiti kao spužve. Također, ako roditelji ispoljavaju svoje probleme kroz nervozu i ljutnju, djeca će osjećati nesigurnost i strah. Takve osjećaje nerijetko će manifestirati bijesom. Ponašanje djece može biti direktan odraz onoga što se dešava u kući.

4. Fizička nelagoda

Mala djeca će biti jako nestašna ako su umorna ili gladna. Starija djeca će također biti nervozna, ali u manjoj mjeri jer su već naučila prepoznati razloge. Ako dijete ima previše aktivnosti u jednom danu, bit će nervozno zbog umora i to može ispoljiti kroz nedolično ponašanje. Neka djeca mogu tolerirati više aktivnosti od druge, pa je važno da roditelji znaju i prepoznaju dječje limite.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.