x

NAJSMRTONOSNIJI RAK U SRBIJI

Ovo su simptomi opake bolesti od koje je preminuo Masimo Savić: Nazivaju je tihim ubicom, a evo kako se otkriva!

Region je potresla vijest o smrti čuvenog pjevača Masima Savića. Kako su njegova kćerka i supruga napisale na društvenim mrežama, borba za život je bila kratka, a on je bolovao od raka pluća.

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji rak kako u Srbiji tako i u svijetu. U Srbiji godišnje 6.500 osoba oboli, a njih više od 4.600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prema statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mjesto u Evropi po smrtnosti od ove vrste kancera, dok broj oboljelih raste svake godine. Poznato je da je najvažniji faktor rizika pušenje, ali značaj ima i genetska predispozicija, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine poput radona i azbesta.


– Početkom 20. vijeka karcinom pluća bio je rijetka bolest. Od osamdesetih godina prošlog vijeka ovo je karcinom sa najvećom incidencom u svijetu. Široko rasprostranjena navika pušenja cigareta, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine doprinijeli su pandemiji ove bolesti. Rano otkrivanje i započinjanje liječenja ključan su faktor za dužinu preživljavanja – objašnjava prim. dr sc. med. Ana Stojanović, načelnik Odjeljenja pulmologije u KBC „Bežanijska kosa“, specijalista interne medicine-pulmolog.


Slabost, malaksalost, gubitak apetita i tjelesne težine opšti su simptomi obolijevanja.

– Ukoliko se javi suh, uporan kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, bol u grudima ili ramenu, gotovo je sigurno da se radi o ozbiljnoj plućnoj bolesti – ističe dr Stojanović.


Danas, kaže  sagovornica, savremeno liječenje karcinoma pluća, koje podrazumijeva hirurško liječenje, hemio i radioterapiju, kao i gensku i imunoterapiju, omogućava da ova bolest ima hroničan tok.

– Rano otkrivanje bolesti značajan je faktor za uspješnost liječenja.

..

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.