x

IZNENAĐUJUĆE

Pazite u kakvoj posteljini spavate: Može skrivati više bakterija od WC šolje

Američka kompanija provela istraživanje

Istraživanje koje je proveo „Amerisleep“, kompanija koja se bavi prodajom dušeka i posteljine, otkrilo je iznenađujuće rezultate. Posteljina koja se rijetko pere može sadržati jednaku količinu bakterija kao neke od najprljavijih i najčešće dodirivanih površina koje možete zamisliti, uključujući WC šolju, četkicu za zube i posudu za kućne ljubimce.

Četiri sedmice bez pranja

U okviru istraživanja, tri volontera su četiri sedmice izlagana situaciji da ne peru čaršafe i jastučnice, a svake sedmice su uzimani uzorci bakterija.

Uzorci su zatim poslani u laboratorij na testiranje, otkrivajući šokantne rezultate.

Nakon samo jedne sedmice bez pranja, jastučnice su sadržavale prosječno tri miliona jedinica formiranja kolonija (CFU) bakterija po kvadratnom inču, što je više od 17.000 puta više nego na WC šolji.

Čaršafi su, s druge strane, nakon jedne sedmice imali pet miliona bakterija - gotovo 25.000 puta više nego na kvaki u kupatilu.

Svaka dodatna sedmica bez pranja rezultirala je daljnjim povećanjem broja bakterija po kvadratnom inču kako na čaršafima tako i na jastučnicama.


Nakon mjesec bez pranja, jastučnice su imale gotovo 12 miliona bakterija, što je 39 puta više CFU nego u posudi za kućne ljubimce, prema „Amerisleepu“.

Kada je riječ o čaršafima, rezultat je sličan - s otprilike 11 miliona bakterija, što je 5,4 puta više nego u držaču četkice za zube.

Bakterije prisutne svuda oko nas

Postavlja se pitanje da li su ovi mikrobi zaista opasni. Testovi izvedeni u okviru ovog istraživanja otkrili su prisustvo četiri najčešće vrste bakterija na neopranim jastučnicama - kako štetnih tako i bezopasnih vrsta.

Najzastupljenije su bile gram-negativne bakterije, za koje CDC upozorava da mogu izazvati infekcije i doprinijeti otpornosti na antibiotike. Također su pronađene bakterije bacilli, koje su poznate kao uzročnici trovanja hranom. Međutim, primijećeno je i prisustvo mnogo gram-pozitivnih bakterija koje obično nisu poznate po svojoj štetnosti.

Važno je znati da su bakterije prisutne svuda oko nas svakog dana i nalaze se na svakoj površini koju dodirujemo. Neke od njih su čak korisne za naš organizam. Ipak, trebalo bi da poduzmete sve što je u vašoj moći da minimizirate nepotrebno izlaganje štetnim bakterijama kad god je to moguće. Postoji mnogo stvari koje možete učiniti, a prvi korak je redovno pranje posteljine i jastučnica, barem jednom sedmično.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.