x

nakon napada na ljekara

Pedijatri na KCUS-u poručili kako ne žele liječiti bolesnu djevojčicu!

Medicinski radnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas su stupili u dvosatni štrajk upozorenja, a povodom prijetnji i napada na doktora Edu Hasanbegovića. Njihovi zahtjevi su jasni, a to je da dobiju status službene osobe te da se verbalni i fizički napadi na njih smatraju napadima na službene osobe, a ne prekršajima.

Podsjećanja radi, ljekaru Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću prije nekoliko dana otac bolesnog djeteta prislonio je pištolj na vrat, primoravajući ga da ispuni njegove zahtjeve, a to je da djevojčica nastavi liječenje u Turskoj.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović pojasnila je na današnjem štrajku da je riječ o mladoj pacijentici kojoj je bila propisana visoka doza lijekova koje KCUS nije imao zbog čega Hasanbegović nije mogao nastaviti liječenje djevojčice tim lijekovima. Međutim, pedijatar je navodno namjeravao napraviti drugu kombinaciju terapije.


"Moramo naglasiti da KCUS nema zakonska ovlaštenja da nabavi tuberkulostatike i citostatike te da ih nabavlja Federalni zavod osiguranja i reosiguranja. Kada potpisujemo papire za izmještanje pacijenata, to znači da mi ne možemo liječiti tog pacijenta. Mi smo mogli liječiti ovu pacijenticu, ali nismo imali lijekova koje nam je trebao obezbijediti Fond. Mi ne možemo pristati na činjenicu da ne možemo liječiti to dijete ako možemo. Pacijenti moraju znati da se lijekovi u slučajevima malignih oboljenja na KCUS-u samo primjenjuju, a nabavlja ih Fond", kazala je Izetbegović.

Direktorica KCUS-a podsjeća da je ranije tražila dozvole da KCUS nabavlja lijekove umjesto Fonda.

"Tražimo još jednu tešku obavezu, da KCUS planira koliko lijekova treba nabavljati jer mi najbolje znamo koliko nam treba citostatika i tuberkulostatika, ali nama to zakon ne dozvoljava. To je naš problem i zbog toga su nam potrebne reforme u zdravstvu", naglasila je Izetbegović.


U trenutku napada na pedijatra Hasanbegovića, u ordinaciji su se s njim našli i pedijatrijska sestra Alma Hadžić, urologinja Danka Pokrajac te administrativna radnica Muniba Omerović.

"Cijeli život radim na klinici i najteži dio posla uvijek je bio razgovarati s roditeljima. Međutim, i radeći s teško oboljelom djecom, uvijek smo nalazili način kako da obavimo i te razgovore", kazao je dr. Hasanbegović koji je do sada spasio više od 1.500 djece od teških oboljenja te nastavio: "Kada je riječ o toj djevojčici, sazvao sam sastanak farmaceuta i farmakologa dok zajedno ne pronađemo sistemsko rješenje za taj problem. Taj dan smo na kranje ljubazan način primili roditelje i tu je otac, ničim izazvan, izvadio veliki revolver i zabio mi cijev na vrat govoreći: 'Potpiši, ubit ću te, ubit ću ti djecu...' I sad se tresem, ali javnost mora znati šta se dešava. Ljudi oko mene su plakali i bili u šoku, ne vjerujući da nam se to dešava na Pedijatriji."Ovo nije prvi napad na uposlenika KCUS-a. Kako je kazala direktorica Izetbegović, od 2016. do danas zabilježili su 125 direktnih prijetnji, 19 fizičkih napada te 106 eksplicitnih verbalnih napada koji su mogli prerasti u fizičke.

Ona ističe da ne žele raditi pod ovim pritiskom.

"Mi smo obavezni pružati zdravstvenu zaštitu 24 sata i u tom periodu izloženi smo svakakvim vrstama napada i mi to nećemo više tolerisati. Zahtijevamo da nam se dodjeli status službene osobe te tražimo procesuiranje osoba koje izvršavaju te napade. Važno je naglasiti da su u ovom trenutku svi pacijenti zbrinuti na KCUS-u i pored sebe imaju tim ljudi, radnika i sve potrebne instrumente. Niko od njih ne ispašta. Međutim, ne želimo biti meta na koju se puca. Ne želimo takav status u društvu, niti želimo takvu sliku slati našim mladima. Pokažite mi jednog mladog doktora koji želi biti na mjestu dr. Hasanbegovića", poručila je Izetbegović.

U ovisnosti od toga kakve budu izjave svjedoka te šta pokaže dalja istraga u slučaju napada na pedijatra Hasanbegovića, KCUS će pokrenuti disciplinsku odgovornost za njihovu uposlenicu, inače majku djevojčice čiji otac je pištoljem prijetio Hasanbegoviću.

U ovom trenutku nije jasno ko će nastaviti liječenje bolesne djevojčice s obzirom da su pedijatri na KCUS-u kazali kako to ne žele.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Volim ovaj tim. Ljudi, izvinjavam se na napretku, upravo sam razgovarao o tim momcima, želim da upoznam vaše, pišite mi ovdje--- http://bosna.lco.jp