x

BURNA NOĆ

Počelo nevrijeme u BiH: Iznad Prijedora se zamalo formirao tornado, oluja se kreće u više pravaca!

Nevrijeme koje meteorolozi zovu superćelijska oluja pogodilo je večeras šire područje Prijedora, a u narednim satima se očekuje da će se kretati ka sjeveru i istoku Bosne i Hercegovine.

Kako izvještava BHMETEO.ba jako vrtloženje u oblacima je zamalo formiralo tornado.

"Formiranjem superćelijske oluje kod Prijedora dolazi do promjene u strujanjima odnosno kretanju olujnog nevremena koje se trenutno nalazi nad Posavinom", istaknuli su.


Oluja je pogodila i Banju Luku, a grmljavinsko nevrijeme pratila je tuča.

Između Kostajnice i Bosanske Dubice padao je krupan led, a nevrijeme se nastavilo ka Bosanskoj Gradišci.

Veći dio sjeverne, sjeveroistočne, dijelom centralne i istočne Bosne očekuju burni naredni sati.


Pored toga što će oluja nastaviti kretanje dalje preko Posavine ka Semberiji, sve više će se spuštati ka jugoistoku. Tako da će večeras sjeveroistok, istok te manji dio centralne Bosne biti na udaru prolazno jače kiše, grmljavine, jakog vjetra, a lokalno i leda.

Približavanjem olujnog sistema sa Jadrana, pod uslovom da se održi kada stigne na kompno, kiše i grmljavine bi mogle pogoditi i Hercegovinu u nastavku večeri.


U prethodnim danima oluja je pogodila različite dijelove BiH uključujući i glavni grad. Pričinjena je milionska šteta, mnoge kuće su ostale bez struje, a u nekim dijelovima Bijeljine se kvarovi još popravljaju. Vjetar je nosio krovove, lomio stabla, a nažalost je zabilježen i smrtni slučaj.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.