x

Porsche 911 Turbo sa milion kilometara

​Mnogi od nas uživaju u iskrenom zadovoljstvu upravljanja automobilom. Ali vrlo malo njih voli da vozi svoj auto na isti način na koji Tom Talman voli da vozi svoj Porsche 911 Turbo.

Otkako je bio nov, Tom je u njemu napravio više od 1.087.916 kilometara.

Porsche je poznat po većoj pouzdanosti od nekih svojih glavnih rivala. Čuveni 911 je možda vodeći model te pouzdane reputacije jer se često navodi kao jedan od onih za koje je najmanje vjerovatno da će vas ostaviti na cjedilu.

Ipak, 996 911 Turbo nije bio jedan od automobila koji su doprinijeli tom standardu.


Postoje bezbrojne priče o vlasnicima koji su "ubili" motor ovog sportiste.

Za Talmana se ti izvještaji čine kao pretjerani jer je njegov motor samo jednom izašao iz automobila u njegovom dugom vijeku trajanja, a čak i tada je to bilo samo preventivno održavanje. Tada su mehaničari utvrdili da je motor još uvijek u izuzetnom stanju. Uprkos tome, potrudili su se da remontuju brojne komponente, navodi "Jutarnji.hr".

Talmanov prijatelj, Erik Kaul, za Apex Motorsport je rekao: "Izvadili su motor na 615.000 kilometara da bi popravili manja curenja ulja i turbine. Odlučili su da ga otvore da bi pogledali unutrašnjost, i tada je bilo potrebno zamijeniti samo dva ležaja. Ostatak motora bio je besprijekoran".


"Ovi motori su dobro izrađeni i dobro konstruisani. Svaki ventil je zadovoljavao fabričke specifikacije, nisam mogao da vjerujem,” rekao je.

To je zadivljujući rezultat nakon godina svakodnevne vožnje mašine tako visokih performansi. U slučaju da to nije bilo dovoljno impresivno, on uglavnom vozi na dalekom sjeveroistoku SAD gdje vrijeme nije blagonaklono prema sportskim automobilima.

Talman ne planira da ga se riješi i vozit će ga još dugo.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.