x

svjetska premijera

Predstavljen novi iPhone!

Apple je na večerašnjem "Hi, Speed" online događaju predstavio dugoočekivanu novu generaciju iPhonea, a riječ je o novodizajniranim modelima iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone Pro Max i iPhone 12 mini koji podržavaju 5G mrežu.

Na početku večerašnje prezentacije novih uređaja milionima online gledatelja obratio se direktor Applea Tim Cook najavivši sjajne nove uređaje. Prvi među njima je novi pametni zvučnik HomePod Mini koji koji izgleda poput čarobne 8 kuglice.

Kako ističu iz Applea, ovo je zvučnik kompaktnog i elegantnog dizajna koji pruža nevjerovatno zvučno iskustvo. Uz to, zvučnik dolazi uz izuzetnu inteligentnu asistenciju. Dovoljno je da kažete koju pjesmu želite čuti i HomePod će je pustiti za vas. Novi Appleov zvučnik izuzetno je kompatibilan s iPhoneom, a zanimljivo unapređenje jeste da glasovna asistentica Siri koja je ugrađena u zvučnik može razlikovati glasove ukućana.


HomePod je dostupan u crnoj i bijeloj boji po cijeni od 99 dolara, a njegova isporuka počinje od 16. novembra.

Novi iPhone uređaji

"Svake desenije dešavaju se nove promjene i danas je početak nove ere za iPhone uređaje. Ovo je još jedna velike godina za iPhone koji sada dolazi uz 5G mrežu, što je veliki trenutak za nas", istakao je Cook uoči predstavljanja novih iPhone modela.

Uz duplo brže mogućnosti skidanja i uploada te izuzetno nisku latenciju nove Appleove ljubimce odlikuju odlične specifikacije. Kao što se i špekulisalo proteklih mjeseci, američki tehno gigant redizajnirao je svoje popularne mobilne uređaje koji sada imaju takoreći kvadratni izgled sa ravnim rubovima po uzoru na iPad Pro.


Novi iPhone 12 tanji je, manji, lakši i ima manje okvire od iPhonea 11. Kako ističu iz Applea, iPhone 12 je čvršći od bilo kojeg staklenog pametnog telefona jer ima keramički štit koji nadilazi staklo.

"Ukoliko vam slučajno ispadne iz džepa, šanse da se vaš iPhone razbije su četiri puta manje", kazali su iz iPhonea.

Na vrhu 6,1-inčnog iPhonea 12 i dalje je smješten urez s Appleovom Face ID tehnologijom, iako je okvir ekrana znatno smanjen. Na poleđini iPhonea 12 smještene su dvije kamere u matiranom kvadratu s poboljšanim performansama pri slabom osvjetljenju, ali i daleko boljim dinamičkim opsegom. Prednja kamera na iPhoneu 12 također je dobila noćni režim rada.


OLED ekran iPhonea 12 ima vrhunsku svjetlinu od 1200 nita i podržava Dolby Vision, HDR 10 i HLG.

Appleov iPhone 12 pokreće novi procesor A14 Bionic, za koji kompanija kaže da je prvi pametni čip izgrađen na 5nm procesu, što dovodi do poboljšanih performansi i efikasnosti uređaja. Apple tvrdi da je A14 Bionic do 50 posto brži od vodećih čipova na dostupnim Android pametnim telefonima. Isto vrijedi i za GPU za koji Apple tvrdi da je bolji nego u bilo kojem mobilnom uređaju.

Apple je također poboljšao bežično punjenje na iPhoneu 12 koji sadrži sistem MagSafe sa ugrađenim magnetima kako bi osigurao pravilno poravnanje s MagSafe dodatnom opremom. Apple je predstavio dvostruki bežični punjač za iPhone i Apple Watch koji koristi novu MagSafe tehnologiju.

Ono što je zanimljivo jeste da je Apple predstavio i iPhone 12 Mini koji ima apsolutno iste performanse kao i 6,1-inčni iPhone 12, a dolazi u veličini od 5,4 inča. Ovi uređaji dostupni su u crnoj, bijeloj, zelenoj, crvenoj i plavoj boji. Cijena iPhonea 12 kreće se od 799 dolara, a iPhonea 12 Mini od 699 dolara.


iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max

Novi modeli iPhonea 12 Pro i iPhonea 12 Pro Max također dolaze u kvadratnom dizajnu koji podsjeća na iPhone . Pro verzije nove generacije iPhonea dolaze u veličinama od 6,1 i 6,5 inča, a izrađeni su od nehrđajućeg čelika, umjesto aluminija u lučaju iPhonea 12.

Novi iPhone 12 Pro i iPhone pro Max dostupni su u tamnoj i svijetlijoj sivoj, zlatnoj i novoj plavoj boji.

Ovi modeli također sadrže Appleov čip A14 Bionic koji je predstavljen prošlog mjeseca. Apple ističe da su i novi 6-jezgreni CPU i četverojezgreni GPU u Pro modelima najbrži ikad.


Kao i prošlogodišnji iPhone 11 Pro modeli, Apple je izgradio sistem s tri kamere na oba iPhone 12 Pro modela za koje tvrdi da su najbolje na tržištu.

IPhone 12 Pro Max ima mogućnost optičkog zumiranja do 2,5 puta, a široki senzor kamere veći je za 47 posto. Oba Pro modela imaju mogućnost snimanja u HDR-u, uključujući podršku za direktno snimanje u Dolby Vision HDR-u.

Iphone 12 Pro modeli će biti dostupni za narudžbu od 16. novembra i to po cijeni od 999 dolara za iPhone 12 Pro, te 1.099 dolara za iPhone 12 Pro Max.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.