x

tuga u srbiji

Preminuo Despot Stanković (4), mališan za kojeg je cijela Srbija navijala!

Ponedjeljak 15. avgust nećemo pamtiti po lijepom. Maleni Despot Stanković (4) izgubio je bitku za život. Despot je prijevremeno rođeno dijete u 27. nedjelji trudnoće. Odmah po rođenju je reanimiran, u četvrtom danu života dolazi do perforacije želuca. Sedmog dana života javljaju se prve konvulzije, vremenom detaljnijom analizom dijagnostikuje se epilepsija, Vestov sindrom.

Zbog ekstremne nezrelosti djeteta po rođenju dolazi do izliva krvi na mozgu, iz čega se razvija Hidrocefalus. Ugrađen mu je VP šant. Kao posljedica svih komplikacija mozak je pretrpio ogromno oštećenje.

Despot nije mogao da sjedi, da prati pogledom, nije se smijao, nije reagovao na okolinu, hranio se preko PEG-a.

Majka Dejana se nije odvajala od njega, spavala je na stolicama i stojeći, ništa joj nije bilo teško.


- Da li ste nekad razmišljali o neki svakodnevnim sitnicama? Kao što je na primjer krevet? Baš sada ležim na ovom mom krevetu koji je nastao iz moje mašte pomoću štapa i kanapa. Razmišljam - lijepo je imati krevet, mekan, udoban, ali kad ga nemaš dobar je i ovaj. U svakom slučaju bolji je nego stolica. Budite zahvalni za sitnice, i sjetite se toga da nije sve tako crno. Oko mene su svi zidovi šareni. Laku noć i nemojte da me pitate sutra zašto kljakavo hodam - napisala je ranije ova mama heroina.

Ona je u jednoj fotografiji i opisu iste pokazala svu požrtvovanost i ljubav jedne majke.

Kako kaže, u Srbiji može samo da se moli da se ne razboli.


- Nije osoblje bolnica krivo. Oni zaista žele da rade, da nam pomognu, u što boljim uslovima. Ipak, jednostavno, kada su određene bolesti u pitanju, i postoji nekoliko djece koja čekaju na boks (potpunu izolaciju) u bolnici, situacija je ovakva. Ipak, sve to prođe, a najbitnije je da nam dijete bude dobro, a to gdje ću prenoćiti, i nije toliko važno - rekla je skromna mama Dejana.

Ova heroina ispričala je kakva sve odricanja trpe zbog situacije u kojoj se nalaze.

- Nalazim se u Tiršovoj, 24 sata dnevno. Majka ne mora da bude tu, ali je jednostavno poželjno, zbog djeteta. Mislim da tu najveću žrtvu podnosi moj suprug, jer imamo još jednog sinčića od dvije i po godine. Suprug je taj koji je rastrzan na hiljadu strana. On ide na posao, čuva sina, dolazi u bolnicu u posjetu, donosi nam stvari... Ipak, držimo se zajedno kao porodica, pomažu nam bližnji i to je ono što nam pomaže u svakodnevnoj borbi - ispričala je Dejana.


Na Fejsbuk grupi za Despota, ljudi se opraštaju od mališana.

"Pišem, brišem... Kako sročiti sve i napisati sve što si prošao sa svojom majkom koja te istinskom ljubavlju štitila i pazila, branila... Dejana, ti znaš da te mogu do kraja razumjeti. Pripremi se na bol do kosti, rasparčano srce i dušu. Ali vjeruj tu će ti biti uvijek i zauvek, daće ti on znak ponekad. Znam da ćeš iz ovoga izaći još jača i bolja."

"Dajana, Gospod nam pokloni najbolje, najljepše. Naučimo mnogo, ostanemo bez dijela sebe. Imamo pa nemamo, ali Bogu hvala na svemu. Najljepši cvijet zvani Despot se uspavao na krilima anđela, Gospod se o njemu brine. Ostavio je u svima nama ljepote i značaja, pogotovo vama koji ste ga vidjeli, doživjeli, zagrlili... Pusti suzama neka teku, majka je jedna. Budi hrabra, imaj na umu da je Despot u Gospodnjem vrtu, vrtu ljubavi i svjetlosti. On je tamo gdje idu svi ovozemaljski anđeli - djeca naša. Nisi jedina, plačemo mnogi za Despotom. Ostaće u srcu sjećanje na njega."


Izvor: Blic

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.