x

PROJEKTI

Prije pet godina radovi misteriozno stali: Nastavlja se gradnja najvišeg tornja na svijetu

„Jeddah Tower“ u Saudijskoj Arabiji bit će visok 1.000 metara. Do sada samo 63 od planirana 252 sprata je izgrađeno


Najavljen je nastavak radova na tornju „Jeddah Tower“ u Saudijskoj Arabiji koji se smatra najvišom građevinom svijeta s više od 1.000 metara u visini. Naime, prije pet godina radovi na izgradnji tornja misteriozno su stali.

Krajnji rok

Ipak „Jeddah Economic Company“ (JEC) konačno je najavila nastavak radova na ovom megaprojektu, s preduzimačima koji započinju taj proces prihvatanjem ponuda građevinskih kompanija. Ukupno 14 lokalnih i internacionalnih firmi pozvano je da da svoju ponudu za ovaj ugovor, dok je krajnji rok postavljen za kraj ove godine.

JEC je pokrenula nepristrasnu procjenu postojeće strukture Jeddah Tower nebodera prije nego što je oglašen tender. Originalno nazvan Kingdowm Tower, ovaj megaprojekt najavljen je od strane saudijskog princa Alvalida bin Talala 2008. godine. Izgradnja je započeta 2010. s lokalnom saudijskom „BInladin Group“ u ulozi glavnog izvođača radova, dok se za arhitekturu pobrinula američka firma „Adrian Smith & Gordon Gill“.

Njemačka kompanija

Postojeće radove na tornju stručno je izvela njemačka kompanija „Bauer“. Do 2017. otprilike trećina radova na neboderu bila je završena, prije nego što je izgradnja misteriozno i iznenadno zaustavljena. Samo 63 od planirana 252 sprata je izgrađeno. I dok SBG više nije dio ovog projekta, konsultantski timovi su ostali nepromijenjeni.


Kada konačno bude završen, „Jeddah Tower“ će postati najviša građevina svijeta, čineći Burj Khalifu iz Dubaija patuljkom od kog će biti viši za 172 metra. Godine 2008., kada je ovaj projekt najavljen, procijenjeno je da će izgradnja tornja koštati 1,3 milijarde dolara, što ga je učinilo nešto “jeftinijim” u odnosu na Burj Khalifu, za čiju je izgradnju potrošeno 1,5 milijardi dolara.


Brojne pogodnosti

Želeći da postane glavni ukras Jeddah Economic City razvoja, ovaj toranj će posjedovati i najviši vidikovac svijeta zajedno s brojnim drugim pogodnostima, uključujući tržne centre, luksuzne butike, gurmanske restorane, teniske terene i mnogo toga drugog. Za izgradnju će biti potrebno blizu 500.000 kubnih metara betona i blizu 80.000 tona željeza.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.