x

Pripremite jutarnji smoothie za dan pun energije

Doručak je najvažniji obrok u danu te bi bilo bolje da umjesto peciva od bijeloga brašna ili masnih namirnica odaberete smoothie kao odličan izvor energije i hranjivih tvari.

Smoothie, osim što je ukusan, jača imunitet, može vas razbuditi te vam dati dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Za pripremu ovoga zdravoga napitka potrebno je voće, povrće, mlijeko ili jogurt. Kako biste napravili kombinaciju odabranih namirnica koristite blender ili štapni mikser.

Kakav će smoothie imati okus zavisi o vama, odnosno sami birate kakvu ćete kombinaciju napraviti od onih namirnica koje volite ili koje su vam dostupne.

Kako napraviti smoothie?

Potrebno je svako voće i povrće oprati te oguliti kožu kako bi sastojci bili mekaniji. Zatim ih izradite u blenderu ili pomoću štapnoga miksera. Kao dodatak svakom smoothieju dobar su izbor orašasti plodovi i suncokretove ili lanene sjemenke koje produžuju sitost. Sve krute namirnice potrebno je usitniti prije stavljanja u blender. Na samom kraju dodajte vrstu mlijeka ili jogurta po vašoj želji, a možete dodati i led za osvježenje.

Donosimo vam tri provjerena recepta

Jednostavan smoothie

Sastojci:

2 jabuke

2 banane

mlijeko ili jogurt

lanene sjemenke

Voćni smoothie

Sastojci:

1 banana

2 breskve

2 narandža ili 3 mandarine

3 jagode

mlijeko ili jogurt

chia sjemenke

Miješani smoothie

Sastojci:

½ šolje bobičastoga voća

2 banane

2 narandže ili 3 mandarine

3 kašike špinata ili blitve

mlijeko ili jogurt

suncokretove sjemenke


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.