x

Zenica

Proslava 52. rođendana JU Škole za rehabilitaciju osoba u psiho-fizičkom razvoju! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Ekipa Ekskluzive imala je čast prisustvovati manifestaciji proslave 52. rođendana JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.

Od, sada već davne 1967. godine, kada je osnovana, pa do danas, škola je kroz svoju istoriju doživjela nekoliko transformacija, tokom koje je zadržala osnovnu djelatnost, odgoj i obrazovanje učenika za djecu sa teškoćama.

-Naša škola je javna ustanova od posebnog društvenog interesa, jedina smo škola u Zeničko-dobojskom kantonu u kojoj se vrši osnovno obrazovanje, za djecu sa teškoćama u razvoju. glavni cilj i naša vodilja je, osposobiti učenike da po završetku školovanja budu samostalne osobe, spremne za životne izazove koji se postave pred njih. Naš nastavni kadar sa stručnim saradnicima spreman je za nove izazove koji se postavljaju pred nas, a koji se tiču specijalnog obrazovanja. Danas školu pohađa 54 učenika, uzrasta od 7-21 godine starosti. oni su podijeljeni u 11 odjeljenja prema godinama starosti i psihofizičkom stanju. sa velikom pažnjom očekujemo nove učenike koji će od naredne školske godine biti uključeni u našu školu, rekao je Tarik Salčinović, direktor škole. 


Učenici ove škole postižu veoma zapažene rezultate na raznim poljima. dobitnici su vrijednih priznanja za svoja postignuća, jedan od takvih primjera je nedavna nagrada koju su dobili učenici ove škole sa svojim razrednicima. dobitnici su nagrade na nivou cijele BIH, a u organizaciji kompanije „Mikrofin“ iz Banjaluke, u konkurenciji 650 radova. Sve ovo navedeno nemoguće je postići bez angažmana naših nastavnika, defektologa i stručnih saradnika koji pružaju svoj maksimum u radu sa učenicima. 

-Kao i svaka škola, susrećemo se sa problemima razne prirode, ali zajedno u saradnji sa resornim ministarstvom i pedagoškim zavodom prevazilazimo te prepreke. Škola je u proteklom periodu realizovala nekoliko važnih projekata, a za nas vrlo bitan je formiranje i opremanje senzorne sobe, koja nama mnogo znači u daljem radu sa učenicima. Također, realizovali smo kompletnu rekonstrukciju krova na zgradi sportske sale, kao sanaciju i farbanje kompletne fasade na zgradi škole i zgradi sportske sale. Vrlo smo ponosni i na projekat u saradnji sa turskom razvojnom agencijom-TIKA, a koji se odnosi na kompletnu rekonstrukciju tri učionice i stvaranje odličnih uslova za izvođenje nastave u narednom periodu. Ovaj projekat je u samoj završnici. osposobili smo vanjsko sportsko igralište za izvođenje nastave iz predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj, gdje smo postavili koš i gol, te izvršili ograđivanje i bojenje terena, ističe Salčinović.

Direktor JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica istakao je da škola posebnu zahvalnost duguje društveno odgovornim kompanijama, prije svega Arcelor Mittal Zenica, HIFA Petrol Sarajevo i Glovis Zenica, kao i ZIM Zenica na posjeti i donaciji za svečanost.


Foto : Pahuljko

Izvor : Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.