x

PROVOKACIJA NA DAN RS-A: I VIOLINISTICA JOVANA SIMOVIĆ POZIRALA SA “PASOŠEM I TABLICAMA” RS-A

Tokom današnjeg obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske (RS), i violinistica Jovana Simović iz Pala izazvala je kontroverze objavom fotografije na društvenim mrežama.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Na slici je prikazana uz automobil na kojem su postavljene registarske oznake manjeg bh. entiteta Republike Srpske, kao i “lažni pasoš RS-a”.

NAJČITANIJA VIJEST

Elvedin Pezić: Zabranjeno je uzimati tuđi mobitel i čitati ono šta u njemu piše

Ova provokacija dolazi usred događanja oko obilježavanja datuma koji je proglasila RS, a koji su proglašeni neustavnim od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Iako je 9. januar označen kao Dan Republike Srpske, sudovi i međunarodne institucije su ga nekoliko puta proglasile neustavnim.

Ovaj potez Jovane Simović dodatno pojačava tenzije u regiji, posebno zbog toga što se obilježavanje Dana RS-a smatra pokušajem secesije.

Podsjetimo, na internetu se pojavila fotografija mladića iz RS-a koji je na svom vozilu postavio registracione oznake Republike Srpske (GA 09-01-92), koja simbolizira Dan RS-a kojeg uzimaju za datum nastanka ovog entiteta.

Ovakvi postupci izražavaju nedostatak poštovanja prema odlukama najviših sudskih instanci u zemlji.

Ovakve pojave podsjećaju na ranije pokušaje promovisanja neregularnih pasoša RS-a i tablica od strane pojedinaca, kao što su mladi socijaldemokrati RS-a koji su 2018. godine dijelili pasoše na Trgu Krajine u Banja Luci.

Važno je napomenuti da ne postoje zvanične tablice ni pasoši Republike Srpske kao dokumenti u Bosni i Hercegovini.

NAJČITANIJA VIJEST

Snaha mi je skoro skinula glavu jer sam djeci kupila muffine

Očito je da ovakve akcije dodatno podstiču političke napetosti u regiji, te postavljaju pitanje poštovanja vladavine prava i ustavnih odluka.

Umjesto naprijed, provokacije ovog tipa dodatno otežavaju već kompleksnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

crna-hronika.info


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.