x

DESTINACIJE

Putovanje na Kipar: Šta ne smijete propustiti

Ako se pitate na koju destinaciju biste mogli da otputujete ovog ljeta, onda imamo prijedlog za vas


Ako se pitate na koju destinaciju biste mogli da otputujete ovog ljeta, onda imamo prijedlog za vas. Putovanje na Kipar je avantura na koju se sve više ljudi odlučuje. Postoji i razlog za to.

Osim što će to biti i sjajno iskorišten odmor, Kipar nudi pregršt zanimljivih mjesta o kojima možete mnogo da naučite, ali i da se zabavite. Ovih nekoliko destinacija i događaja su definitivno jedni od najpopularnijih kada je putovanje na Kipar u pitanju.

Zabavite se na plaži Nissi

Ova plaža je dobila nagradu „Plava zastava“ – međunarodna nagrada za čistoću priobalnih voda. Osim omamljujućeg providnog i čistog plavetnila, ova plaža nezvanično nosi titulu i najzabavnije plaže. Na obali ima mnogo barova, kafića i restorana, a žurke se organiziraju skoro svaku večer, a nekad i preko dana. U vreme zalaska Sunca preporučljivo je da se uputite i do rta Greco, koji je predivan u ovom momentu.


Isprobajte kiparsku kuhinju

Za njih je meza proces u kome treba uživati bez žurbe, a on sadrži sve od soseva i salata do specijaliteta. Dakle pripremite nepce za razne ukuse.

Putovanje na Kipar ostavlja tragove i divne uspomene za cijeli život. Ako ne možete baš sve da posjetite, odlučite se za rutu koja će vam biti najinteresantnija. Međutim, postoji veliki broj kiparskih dragulja o kojima mi nismo govorili. Spakujte kofere i uživajte u iznenađenjima ove divne otočne zemlje sa fantastičnom prirodom.


Probajte najstariju vrstu vina

Kiparsko dezertno vino se smatra najstarijim na svijetu. Spominje ga još prvi grčki pjesnik Hesiod. Piće se pravi od bijelog i crvenog grožđa koje se suše na suncu nakon berbe. Prema legendi, engleskom kralju Ričardu Lavljeg Srca se toliko dopalo ovo vino da mu je dao naziv „vino kraljeva i kralj vina.“

Uronite u prirodu u planinama Troodos

U zapadnom dijelu Kipra se nalaze planinski vijenac Troodos koji je najveći u republici. Ovo je jedino područje gdje možete vidjeti kiparski kedar. Osim toga, imat ćete prilike da vidite vodopade i drevne crkve sakrivene među šumama. Mnogi turisti često idu na Troodos zbog najpoznatijeg i najbogatijeg hrama na Kipru, manastira Kikos.

Upoznajte kiparski agroturizam

Na otoku postoje sela u kojima kao da je vrijeme stalo prije nekoliko stoljeća. Takav utisak ćete dobiti kada uđete u Kalavasos. Lokalno stanovništvo čuva duh sela, a obnovljene kuće sa verandom i pogledom na voćnjake željno iščekuju goste. Turistima se nudi da pomognu u branju voća i da učestvuju u procesu pravljenja vina.

Posjetite rodno mjesto Afrodite

Nedaleko od Pafosa, primorskog grada na jugozapadu otoka, nalazi se zaliv Petra tou Romiou. Prema legendama, ovdje se iz morske pjene pojavila Afrodita, boginja ljubavi i ljepote. Legenda također nalaže da će djevojke koje se kupaju u ovim vodama dobiti fantastičnu ljepotu, a muškarci će postati jači. Zaliv je također mjesto moći za ljubavnike, pa ako putujete u par, znate šta vam je činiti.


Obiđite jedinu prijestonica koja pripada dvjema državama

Iako mnogi misle da je glavni grad Kipra Pafos, to nije tako. Ovu titulu nosi Nikozija. Sjeverni dio Nikozije je i zvanični centar djelimično priznate Turske Republike Sjeverni Kipar. Drevni grad je spoj grčke i turske kulture. Sa pasošem u ruci, možete preći granicu i posjetiti i Tursku.


Izvor: avaz.ba





KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.