x

Radio-stanica napravila problem Mazdi

Neobična priča dolazi s one strane Atlantika, odnosno iz Sijetla gdje su se posljednjih dana žalili brojni vlasnici Mazdinih automobila, kojima je "zabagovao" informativno-zabavni sistem, nakon što su slušali program određene lokalne radio stanice.

Auto republika je priču preuzla sa portala ArsTechnica, ali se oni pozivaju na objavu lista Seattle Times, gdje je opisano da je problem započeo manifestaciju 30. januara i da se odrazio na Mazde proizvedene za modelne godine u rasponu od 2014. do 2017. godine, odnosno samo na one primjerke u kojima je vlasnik vozila za praćenje izabrao lokalnu radio stanicu NPR KUOW, a koja je dostupna na frekvenciji 94,9.

U nekom trenutku emitovanja programa, signal koji je slala radio stanica KUOW je doveo do urušavanja i totalnog kolapsa informativno-zabavnog sistema Mazde, pa su ekrani jednostavno zanemoćali dok je skala radio prijemnika ostala zakucana na pomenutoj frekvenciji 94,9 FM.

Naime, info-zabavni sistem je ostao zakucan u pokušaju da se ponovo pokrene, nikako ne uspijevajući s uspjehom da kompletira taj potencijalno spanosan manevar.


Kada su se vlasnici unesrećenih vozila obratili lokalnim dilerima Mazde, rečenom im je da je otkazala glavna komponenta sistema konektivnosti i da je nužno zamijeniti je.

Međutim, cijeli problem je što nov dio (control master unit – CMU) košta čitavih hiljadu i po američkih dolara, i postavlja se pitanje na čiji teret bi trošak trebalo da ide.

Sam japanski proizvođač je problem opisao tako što je rekao da je radio stanica odašiljala datoteke u vidu slika i to u formatu visoke rezolucije (High Definition HD), s tim da ti fajlovi nisu sadržali ekstenziju (jpg, png ili slično), pa djeluje da Mazdin multimedijalni uređaj starije generacije ima nasušnu potrebu za takvom vrstom identifikacije, kako bi raspoznao šta mu valja činiti sa primljenim sadržajem.


Bez tog dodatka imenu fajla, Mazdin sistem nema ideju ni šta bi radio s primljenim sadržajem i tu nastaje kolaps.

Novinari redakcije američkog lokalnog lista Seattle Times su kontaktirali KUOW i Xperi, tehnološku kompaniju odgovornu za radio tehnologiju HD, i ljudi iz te firme su odgovorili da posjeduju svijest o postojanju problema. Mazda je navela kolegama iz Ars Technice da je poslala upozorenja prodajno-servisnoj mreži marke, savjetujući ih u vezi s problemom, a iako zamjena pokvarene komponente trenutno nije moguća, ona će biti omogućena veoma brzo i to bez dodatnih troškova po vlasnike vozila.

"Svi kupci koje je snašao opisani problem bi trebalo da se jave lokalnim Mazdinim distributerima koji će popuniti zahtjev za popravku i poslati na dalju obradu zarad naručivanja potrebnih dijelova i zakazivanja termina u servisu", piše u saopštenju Mazde.


(AutoRepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.