x

Regionalna prezentacija nove Opel Corse u Šibeniku! (GALERIJA)

Opel je za novinare iz Bosne i Hercegovine, te kolege iz Hrvatske i Slovenije upriličio zaista odličnu promociju nove Opel Corse u centralnoj Dalmaciji u gradu Šibeniku. Organizator se potrudio da novu šestu generaciju Corse predstavi onako kako to ovaj gradski automobil i zaslužuje. Na raspolaganju nam je bilo više od 20 novih Opel Corsi, sa različitom motorizacijom i paketima opreme. Prava je rijetkost da na promociji nekog automobila, imate tako veliki broj testnih modela, al Opel se za mnogobrojne novinare potrudio da sve bude ugodno, jednostavno i da svi mogu isprobati Corsu koju žele.

Promocija je ujedno otvorila vrata za početak prodaje nove Opel Corse na bh. tržištu. Testne vožnje su trajale dva dana, gdje smo vožnjom uz obalu Jadranskog mora uživali u automobilima i pogledu na more. Krivudave ceste uz obalu su otkrile sportsku stranu nove Corse, te dobro podešeni ovjes je radio sasvim dobro u raličitim režimima vožnje. Budući da je turistička sezona završena, uz obalu se radi rekonstrukcija pojedinih dijelova magistrale, pa smo na određenim dionicama i makadamom vozili, čak i tada je vožnja bila ugodna.


Sve pogonske jedinice dobro odrađuju svoj posao, tako da oba turbo benzinca od 100 i 130 KS, mogu da zadovolje većine zahtjeva koje im zadate. Naravno naš favorit je snažnija verzija. Kada su dizeli u pitanju na raspolaganju je samo jedan agregat 1,5-litarski od 102 KS, koji je zbog nešto većeg obrtnog momenta od benzinaca, podjednako uzbudljiv.

Šesta generacija Opel Corse pravi je automobil za svakoga. Ovaj prodajni hit u segmentu malih automobila može se od sredine 2020. prvi put naručiti i kao električna Corsa-e na bateriju.

Opel je 1982. godine proizveo prvu Corsu, koja je u dosadašnjih pet generacija prodata u više od 13.700.000 primjeraka. Uspjeh nove šeste generacije je zagarantovan, što smo se uvjerili tokom testnih vožnji.


Nova je Corsa imala svoju svjetsku premijeru na IAA-u, Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu, u septembru, te su je čitatelji časopisa Auto Bild proglasili „Automobilom godine za tvrtke“ u klasi malih automobila. Treba napomenuti da je ovaj „mali“ Opel i oštar konkurent za nagradu AUTOBEST „Europski automobili koji su najbolja kupnja“ za 2020. godinu.

Prodaja ovog 4,06 metara dugog malog automobila s pet vrata njemačkog proizvođača počinje uz posebno ekonomične benzinske i dizelske modele snage od 75 KS, 100 KS do 130 KS. Svi motori mogu biti upareni sa manuelnim mjenjačem, a osmerostupanjski automatski mjenjač je rezervisan za snažnije izvedbe.

Ovisno o motoru i mjenjaču, nova Corsa je do 108 kg lakša od prethodne generacije, te ostvaruje za 15% bolju torzijsku čvrstoću. Najlakša verzija teži samo 980 kg, a koristi koje su izvučene iz toga su, veća agilnost, smanjenje potrošnje goriva, smanjenje emisije CO2.


Nova Corsa šalje poruku o dinamičnosti kroz svoj sportski dizajn, posebno u kombinaciji s dvobojnom karoserijom. Linija krova podsjeća na dvosjed i 48 mm je niža nego kod prethodnog modela, no to ne utječe na prostor za glavu vozača i suvozača. Vozač sjedi 28 mm niže. Ponašanje u vožnji i vozna dinamika bolji su zahvaljujući nižem težištu. Upravljanje je responzivno i dinamično, pa je zabavnije biti iza upravljača. Ovaj je prodajni hit iz segmenta malih automobila i istinski prvak aerodinamičnosti. Kao kod svih novorazvijenih Opelovih modela, inženjeri su optimizirali aerodinamičnost najnovije Corse u zračnom tunelu Istraživačkog instituta automobilskog inženjerstva i motora za vozila pri Sveučilištu u Stuttgartu. Rezultat: uz koeficijent otpora zraka Cd 0,29 i u odnosu na prethodnika dodatno smanjenim prednjim dijelom površine svega 2,13 m2, nova Corsa jedan je od najaerodinamičnijih automobila u svojoj klasi.


U unutrašnjosti ima dovoljno prostora, sjedišta su udobna i dobro drže u krivinama. Čak i putnici na zadnjoj klupi imaju sasvim dovoljno mjesta za koljena i za glavu. Jedino što smo primjetili da zbog linije krova koja se spušta prema zadnjem dijelu, malo se treba više sageti prilikom ulaska nazad. To je i kod drugih proizvođača “problem”, jer da bi zadovoljili estetiku, funkcionalnost se malo izgubi.

Završna obrada je na visokom nivou, kao i izbor kvalitetnih materijala, kada se uporede drugi automobili u ovom segmentu. Prtljažnik iznosi solidnih 309 litara, a obaranjem zadnje klupe raste na 1081 litar.


Opel u novoj Corsi nudi pregršt savremenih tehnologija već u osnovnim paketima opreme, a od njih izdvajamo ona koja se nalaze već u najpovoljnijem paketu opreme. Prepoznavanjem saobraćajnih znakova, tempomat sa automatskim limitatorom brzine, automatsko kočenje pri manjim brzinama itd. Uz vrlo nisku cijenu doplate mozete dobiti i inteligentna LED Matrix prednja svjetla, koja svakako preporučujemo.

Vozači i putnici u Corsi bit će dobro povezani i zabavljeni zahvaljujući novoj ponudi informacijsko-multimedijskih sustava koje čine modeli Multimedia Radio, Multimedia Navi s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 17,8 cm te model s vrha ponude Multimedia Navi Pro s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 25,4 cm. Uz to, Corsa opcionalno nudi i novi servis „Opel Connect“. Navigacija uživo s informacijama o stanju u prometu u stvarnom vremenu i aktualnim cijenama goriva uz izravnu vezu na pomoć u slučaju kvara i hitne pozive čine putovanja još opuštenijima za vozača i putnike.

Corsa Edition 1.2 sa 75 KS starta sa cijenom od 23.400 KM, što je zaista povoljno, s obzirom na to šta nova Corsa nudi kupcima. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Ekskluziva.ba/Promo/
Izvor: Federalna.ba 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.