x

Renault neće spuštati cijene svojih automobila

Tesla je posljednjih mjeseci nekoliko puta snižavala cijene svojih automobila. Predstavnici Renaulta smatraju da u njihovom slučaju to nije potrebno, a dugoročno će brend biti bolji od svojih američkih konkurenata.


Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Tesla je pokušavala izvući dodatni novac iz svakog sektora svog poslovanja, istovremeno snižavajući cijene svojih automobila. Još prije nekoliko dana svijet je obaviješten o padu cijena Teslinih modela za još nekoliko postotaka. Naravno, promjene nisu zaobišle ​​ni konkurente koji su počeli razmišljati hoće li i sami korigovati cjenike.


Fabrice Cambolive, direktor Renaulta, vrlo je brzo reagovao na Tesline poteze i priznao da će analizirati tržišta u potrazi za najboljim izlazom. Međutim, nakon samo nekoliko dana, prema ANEuropeu, novi stav je tokom sastanka s investitorima objavio financijski direktor brenda Thierry Pieton. Priznao je da snižavanje cijena možda neće imati dugoročno pozitivne učinke.

Kad cijene počnu padati, rezidualna vrijednost automobila pada. Nismo radili nikakve drastične promjene cijena i ne planiramo. Ne ohrabruje nas vizija spuštanja cijena automobila, ubijanja ostatka vrijednosti i upadanja u takvu spiralu. Ako će to rezultirati manjom prodajom, neka bude tako.


Naš cilj je maksimiziranje vrijednosti automobila, a ne maksimiziranje tržišnog udjela.

Čini se da je Renaultov pristup prilično drugačiji od Teslinog. Francuzi već duže vrijeme govore kako im je cilj skok u viši segment tržišta, pa snižavanje cijena, poput američke marke, promašuje Renaultov dugoročni cilj. Pitanje je samo kojim će putem krenuti drugi proizvođači. Hoće li biti bliže pristupu Tesle ili možda francuskog diva?

Izvor: automobili.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.