x

Riblje ulje ne utječe na inteligenciju šestogodišnjaka

Za vrijeme istraživanja nije mjeren način prehrane djece, a to je, ističu naučnici, moglo utjecati na rezultate .

Uprkos nekim dokazima da uzimanje ribljeg ulja u trudnoći pomaže u razvoju djetetovog mozga, španska studija pokazala je da u dobi od šest godina nema razlike u nivou inteligencije.

Studija objavljena u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", potvrđuje raniju norvešku studiju, koja je ustanovila da nema razlike u inteligenciji sedmogodišnjaka čija je majka uzimala riblje ulje tokom trudnoće i dojenja i onih koji nisu bili izloženi ribljem ulju.

Masne kiseline, poput dokozaheksaenoične kiseline (DHA), kojih ima u ribi, smatraju se važnima za razvoj fetusa. Pitanje je bilo hoće li djetetu koristiti dodavanje veće količine tih masnoća majčinoj hrani.

Istraživači su otkrili da djeca žena koje su u crvenim krvnim zrncima imale velike količine DHA u vrijeme porođaja, na testovima imaju natprosječan nivo inteligencije u dobi od šest godina.

Majke s visokim nivoom DHA nisu nužno dobivale riblje ulje kao dodatak prehrani nego taj rezultat možda odražava njeno unošenje DHA iz različitih izvora, a tokom dužeg razdoblja.

Studija nije mjerila način prehrane djece, a to je moglo utjecati na rezultate, kaže Ingrid Heland (Helland) iz Univerzitetske bolnice u Oslu, koja je vodila ranije norveško istraživanje.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.