x

Roditelji koristite telefon ali umjereno

Pametni telefoni su za roditelje veza sa spoljnim svijetom od kojeg dobijaju podršku i znanje .

Osobe koje povremeno koriste mobilni telefon pred djecom nisu loši roditelji, pokazala je nova studija objavljena u stručnom časopisu koji se bavi mališanima. To ponekad može biti i odraz dobrog roditeljstva jer stvara čvrstu povezanost sa djecom i topliji odnos.

U istraživanju je učestvovalo 3.600 očeva i majki, a kod onih koji su previše upotrebili pametne sprave i manje vremena provodili sa mališanima, došlo je do narušavanja odnosa između njih. Ali roditelji koji su ih koristili u mjeri koja im nije pokvarila dinamiku porodičnog života (poslali su nekoliko SMS poruka, nešto pretraživali na internetu i bili uključeni u kontakt sa svojom djecom) nisu osjetili negativne posljedice.

Pametni telefoni su za roditelje veza sa spoljnim svijetom od kojeg dobijaju podršku i znanje. Telefoni imaju veliku ulogu u porodičnom životu jer pružaju društvenu potporu i informacije. Sve dok to ne utječe na vrijeme koje imate za porodicu, oni su primjer pozitivnog roditeljstva.

Stručnjaci kažu da je studija potvrdila da roditelji koji koriste mobilni telefon ne moraju nužno biti manje uključeni u druženje s djecom. Postoje razlozi zbog kojih pretjerana upotreba telefona može biti štetna, podjednako koliko i pretjerano gledanje televizije. Sve dok ste u stanju da sa djetetom stvorite topao odnos, pun ljubavi, to ne predstavlja prepreku.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.